Tutorial Twitter Status at Header Blog

Assalamualaikum & Hello.

Whooah, long time no update bout tutorial rite. Aku pun dah tak ingat ape last tuto yg aku post *malas nak search. But actually, I make this tuto for Lisa coz she asked me how to make twitter status at header blog. I dunno la how to teach her in PM so I decide to make this tuto. *super-brokeng kweng²~

Btw, actually this tuto is not original tuto by me but I learn this tuto from other blog/site then I 'porak-peranda'kan that code sampai 'masuk' dgn header kat blog akuh ni. Million thanks to blog Cik Bulat (click her name for original tuto) for her tutorial. Okay lah, dont wasting time, lets start:~~

1. Go to Design > Page Elements and check ada tak space untuk letak gadget atas gadget header (sila rujuk gambar dibawah - anak panah merah yang menunjukkan kotak merah).


2. Kalau ada bagus, tapi kalau takde sila pergi ke Design > Edit HTML > tekan Ctrl+F dan search code dibawah:

<b:section class="header" id="header" maxwidgets="1" showaddelement="no">

3. Tukarkan code tersebut dengan code dibawah dan save:

<b:section class="header" id="header" maxwidgets="3" showaddelement="yes">

4. Now go back to Design > Page Elements and check balik samada space untuk letak gadget atas gadget header tu ada ke tidak (pastilah ada). Pastu, copy code dibawah and paste to Add a Gadget > HTML/JavaScript gadget atas gadget header tu (sila memahami part ni dengan betul²).

<div style="background: #; font-size: 12px; width: 230px; height: 110px; margin-left: 0px; margin-right: 0px; margin-top: 125px; margin-bottom: 0px; padding-left: 62px; padding-right: 0px; z-index: 300; position: absolute;"></div> <script src="http://twitter.com/statuses/user_timeline/zekZirah.json?callback=twitterCallback2&amp;count=1" type="text/javascript"> </script> <script src="http://twitter.com/javascripts/blogger.js" type="text/javascript"> </script>

Take-a-note:

Tulisan hijau - ubah saiz font mengikut kesesuaian dan kesukaan.
Tulisan Pink - saiz untuk ballon twitter status. For me, kalau tak tukar pun takpe, ini base code from my own code. Kalau nak tukar pun korang kena pandai agaklah.
Tulisan Oren - ubah kedudukan ballon status. Kena banyak try error sampai jadi.
Tulisan Biru - tukar dengan ur own twitter ID.

5. Save. Preview. Kalau status tak masuk dalam ballon adjust lah tulisan warna oren tu mengikut kesesuain. Part ni kena banyak try error. Try la sampai jadi yep~~

Itu saje lah dari sayep untuk tuto kali ni. Kalau tak paham sila²lah bertanya kat komen dibawah. Sekian dulu, salam & babai~~

Source: Cik Bulat
Tutorial berkaitan: Tutorial Twitter Status at Blog (versi Hahazirah)

2 comments:

  1. Ohh no! Susah nya. Serabut kepala.. Haha.

    ReplyDelete
  2. @Nabeel Fikree wait, why u use my blog header?????? ;(( im soooo mad now!

    ReplyDelete