Baby March 2012! [Red Version]

Assalamualaikum & Hello.

Baby 1st March; Abah


Bday wishes: Selamat hari jadi Abah. Maaaf coz tak wish bday direct to abah. But², hope sgt abah happy dengan my present (result SPM) for abah baru² ni. Anddd, semoga abah sihat sentiasa, panjang umur, gembira menikmati hidup dann berjaya di dunia & di akhirat. Amin. =)

Baby 9th March; Injun DGNA


Bday wishes: Happy besday injun oppa. Whoa, ure the 1st person in ur members celebrate besday la. Hope all ur dream come true someday & happy always mashimaro! ^^ #InjunCakeDay

Baby 29th March; akak Anum


Bday wishes: Hepi besday Cik anum! Semoga anda bergembira selalu, sihat² sentiasa & berjaya dalam hidup anda di dunia dan juga di akhirat. Inshaallah, amin. =)

Baby 31st March; Jay DGNA


Bday wishes: Jay-a, we're both the same age but jay's 7 month older than me la. Jay oppa! LOL xP Hepi² besday Jeon Jihwan a.k.a Jay maknae~ #PoppinPrince

Wish u guys for baby march, hope u guys stay healthy & live ur life happily. :D Bye²~

Tutorial Twitter Status at Header Blog

Assalamualaikum & Hello.

Whooah, long time no update bout tutorial rite. Aku pun dah tak ingat ape last tuto yg aku post *malas nak search. But actually, I make this tuto for Lisa coz she asked me how to make twitter status at header blog. I dunno la how to teach her in PM so I decide to make this tuto. *super-brokeng kweng²~

Btw, actually this tuto is not original tuto by me but I learn this tuto from other blog/site then I 'porak-peranda'kan that code sampai 'masuk' dgn header kat blog akuh ni. Million thanks to blog Cik Bulat (click her name for original tuto) for her tutorial. Okay lah, dont wasting time, lets start:~~

1. Go to Design > Page Elements and check ada tak space untuk letak gadget atas gadget header (sila rujuk gambar dibawah - anak panah merah yang menunjukkan kotak merah).


2. Kalau ada bagus, tapi kalau takde sila pergi ke Design > Edit HTML > tekan Ctrl+F dan search code dibawah:

<b:section class="header" id="header" maxwidgets="1" showaddelement="no">

3. Tukarkan code tersebut dengan code dibawah dan save:

<b:section class="header" id="header" maxwidgets="3" showaddelement="yes">

4. Now go back to Design > Page Elements and check balik samada space untuk letak gadget atas gadget header tu ada ke tidak (pastilah ada). Pastu, copy code dibawah and paste to Add a Gadget > HTML/JavaScript gadget atas gadget header tu (sila memahami part ni dengan betul²).

<div style="background: #; font-size: 12px; width: 230px; height: 110px; margin-left: 0px; margin-right: 0px; margin-top: 125px; margin-bottom: 0px; padding-left: 62px; padding-right: 0px; z-index: 300; position: absolute;"></div> <script src="http://twitter.com/statuses/user_timeline/zekZirah.json?callback=twitterCallback2&amp;count=1" type="text/javascript"> </script> <script src="http://twitter.com/javascripts/blogger.js" type="text/javascript"> </script>

Take-a-note:

Tulisan hijau - ubah saiz font mengikut kesesuaian dan kesukaan.
Tulisan Pink - saiz untuk ballon twitter status. For me, kalau tak tukar pun takpe, ini base code from my own code. Kalau nak tukar pun korang kena pandai agaklah.
Tulisan Oren - ubah kedudukan ballon status. Kena banyak try error sampai jadi.
Tulisan Biru - tukar dengan ur own twitter ID.

5. Save. Preview. Kalau status tak masuk dalam ballon adjust lah tulisan warna oren tu mengikut kesesuain. Part ni kena banyak try error. Try la sampai jadi yep~~

Itu saje lah dari sayep untuk tuto kali ni. Kalau tak paham sila²lah bertanya kat komen dibawah. Sekian dulu, salam & babai~~

Source: Cik Bulat
Tutorial berkaitan: Tutorial Twitter Status at Blog (versi Hahazirah)

SPM 2011.

Assalamualaikum & Hello.


Agak lama aku tak update lepas umum pasal tarikh keluar result spm hari tu. Skarang result spm dah pun keluar, nak citer pasal result rasa macam dah 'basi' je citer tu ark. Hehee~ Tapi story of SPM 2011 tetap takkan lupa di-update. Dah jadi 'adat' turun-temurun update pasal pekse. Sebelum ni pasal PMR & SMA, kali ni opkos pasal SPM.

Waww, macam tak percaya zirah dah abes zaman persekolahan kot. Lepas ni takde dah bangun awal² pagi, bersiap untuk pergi sekolah & pening kepala coz keje sekolah tak siap. Sumenye tu dah jadi kenangan & sekarang perlu bukak chapter/episod/buku baru untuk menjalani kehidupan seharian. *apa yang aku merepeks nih?!*

Citer pasal kehidupan SPM, ini aku mau sharing memori & kenangan sepanjang aku sekolah kat TJ and bergelar budak form5. Nasib baik aku dapat jadi sunbae (senior) tahun lepas. HAHA~ Kalau stay at khairiah jangan haraplah nak jadi senior coz senior adalah untuk budak Form upper-6 yang berumur 19 tahun. huu~


Ingat lagi tahun lepas, aku 'gedik' gila letak kat blog konon target SPM aku 10A++, over kau zirah study malas tapi target punye la tinggi. Even tak dapat capai target tu tapi alhamdulillah aku masih mencapai keputusan yang baik. Seriously, honestly, actually setiap hari aku doa semoga Allah memberikan aku result yang cemerlang. Alhamdulillah berkat doa & usaha aku & semua orang, akhirnya aku dapat jugak result yang diimpikan. Thank you Allah. =)

The Making of... SPM 2011

Waktu SPM, aku amik aliran perakaunan coz tak dapet sc stream huhuhu TT. Masa form 4, aku amik aliran agama+perakaunan yang ada bahasa arab tu. Tapi, tahun lepas aku pindah skolah TJ so aku drop la subjek agama (Bahasa Arab, PQS & PSI *those yg skolah agama pasti tau subjek ni). Jadi subjek² yang aku amik adalah:


Maaflah 10A++ tu mungkin agak over. Walaupun tak dapat straight A's but my result still good enough. Alhamdulillah, berkat doa+usaha Allah makbulkan doa aku supaya dapat result yang cemerlang dlm SPM. =)

Rak buku SPM saye. Tapi bukunye hareem dibaca. Nway, buku ni dah banyak berjasa kepada sayep. ^^

Buku latihan, buku panjang, buku Pai & soalan exam SPM sepanjang tahun.

Buku Teks Seni yg juga jarang dibaca. Buat waste money je tapi aku sayang sangat buku ni, tak mau bagi kat org kalo bleh. Ada waktu pasti aku akan 'baca' jugak buku ni. Pasti! ^^

File kertas² SPM yang aku selalu bawak kat sekolah time SPM nak dekat.

Keje kursus akaun. Keje kursus ni banyak membantu untuk paper akaun SPM jadi buatlah betul² keje kursus ni kepada sesape yang amik subjek akaun tu eh.

Dalam kenangan~ Depan sekali tu adalah majalah sekolah TJ, tiut je. 

SPM 2011 Stuff. Sayang lah nak buang sume ni. Banyak kenangan. ~~*

Kalau nak skor SC, sila ikut target diatas. Ini dapat daripada cikgu sc saye, Cikgu Talhah. :)

Ini adalah Jadual waktu SPM 2011 & slip meja & slip angka giliran. Personal info terpaksa dicensor untuk tujuan keselamatan. :P

Soalan² SPM 2011. 

Atas ni sume lukisan seni yang dilukis waktu pekse. Kebanyakannya ibu yang bnyk tlg aku time subjek lukisan. Trimas & mianhae ibu. ><

Tak tau la boleh tunjuk ke tak lukisan ni tapi inilah lukisan yang aku lukis waktu subjek seni visual SPM 2011.

Result SPM o_O

Aigoo, like I said nak citer pasal result macam dah 'basi' kot. Takpe lah, just post here as kenangan~


Alhamdulillah, my result sangat² Zzang! Aku macam segan bila org tanya result aku. Tak jawab mengata, dah jawab kata berlagak la ape. Kenapa manusia selalu suka buruk²kan org eh. Aku anggap result aku ni adalah rezeki & ujian drpd Allah. Aku sangat² bersyukur dengan rezeki yang Allah beri.

Aku harap result aku tu dapat balas 'hutang' PMR & SMA aku yang lepas. 'Big exam' aku sebelum ni result sangat so-so just dapat √9 , sebab tu aku blur kan slip pekse aku. Hehe~ Harap result aku kali ni dapat hepi kan ibu bapa, sume cikgu² yang pernah ajar aku & sume org la. Harap jugak my result ni dapat mengubati luka² ibu bapa, cikgu² & sume orang yang pernah aku sakiti. Tapi, aku agak sedih la bila ada certain people mcm tak dapat terima result aku coz aku bukan pelajar cemerlang kat sekolah dulu (*eh, ada ke?). Tapi kalo takde takpe la, kalo ada aku mintak maaflah kalau sakitkan hati sesape. Sila maafkan aku~ xP

Almost 5 years aku tak pernah diinvite pegi anugerah penyampaian hadiah. Kali terakhir pegi coz I got UPSR 5A's. Now, selepas 5 tahun aku kembali menghadiri majlis ni. Cehceh~ ^^

Kenangan 5IK 2011

Banyak kenangan aku dengan 5IK 2011, skolah TJ and sepanjang tahun 2011. Tapi tak banyaklah aku share kat sini.

Bday kengkawan 5IK. Oh ye, aku tolong wat 'piring bday' untuk deco kelas.

Waktu pertandingan catur. *try spot me yang paling uglyduckling

Zirah & Tanoosha. =) We're happy at beach.

From left: Eyda, Zirah, Dayah, Nisah & Ezzaty. *aku yang uglyduckling

5IK 2011 yang sangat ceria & hapi sentiasa~

Wee, 2011 tahun yang penuh dengan memori indah. Ngeh³~ Akan merindui setiap detik² yang pernah tercipta. *mengarut lagi. Well btw, feel free to read my past post about PMR, SMA & now SPM. lepas ni takde dah kot. Hee, except kalo aku ter-ambil STPM pulak ke. Huhuhu~~

SPM 2011
SMA 2010
PMR 2009

Sekian dulu, salam & babai~ [^____^]

PENGUMUMAN: HARI KEPUTUSAN SPM 2011 PADA 21 MAC 2012.

Assalamualaikum.


PENGUMUMAN KEPUTUSAN SIJIL PELAJARAN MALAYSIA (SPM) 2011

Keputusan peperiksaan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) 2011 akan dikeluarkan pada 21 Mac 2012. Calon-calon boleh mendapatkan keputusan mereka daripada sekolah masing-masing selepas jam 10.00 pagi pada hari yang sama.

Calon persendirian akan dimaklumkan melalui pos atau mereka boleh menghubungi Jabatan Pelajaran Negeri tempat mereka mendaftar dahulu.

Calon-calon juga boleh menggunakan perkhidmatan semakan keputusan SPM 2011 melalui mySMS 15888. Perkhidmatan ini akan diaktifkan bermula jam 10 pagi, 21 Mac 2012 dan akan ditamatkan pada 12 tengah malam, 27 Mac 2012.


Source: http://www.moe.gov.my/?id=13&aid=2492

Sebagai 'calun' SPM 2011 haruslah aku mengambil tahu & menginformkan perkara ni kepada mereka yang terlibat. Akhirnya hari penentuan keputusan SPM 2011 jatuh pada 21 Mac 2012 ni. Tinggal bape hari lagi je kan & semuanya akan ubah segalanya~

SEMAKAN MELALUI SMS:
Taip SPM [NO IC] [ANGKA GILIRAN] dan hantar ke 15888
Contoh: SPM 941234567890 ABC123456 sms ke 15888

Source

Anyway, good luck to all SPM 2011's candidates. Hope all of us can get excellent result. Amin.

MY TWITTER LAH!...

Assalamualaikum.


Haip², setelah sekian lama menyepi diri dgn entry 'comeback', jadi sekarang aku mau update second post untuk tahun nih. ><

Aku nak promote twitter aku, rasanya agak lama jugak aku buat twitter ni tapi aku ni inactive user. Cuma recently, aku dah semakin rajin ber-tweet. Jadi kalo sesiapa yang ada twitter tu amat digalakkan & dialu²kan untuk mem-follow twitter aku yg serba kekurangan nih. :P


Oklah, see u @hahazirah twitter. Trimas-a-lot yah~ Sekian dulu, salam & babai~ [^__^]