Dahulukan salam.

Assalamualaikum~

Baru² ni aku ada baca dalam satu majalah yang berkonsepkan islamik tetang salam ni. Salah satu benda yang ditulis dalam tu ialah mendahulukan salam daripada yang lain. Maksudnya macam ni, kita nak bagi salam dan ucap selamat pagi, jadi kita perlu cakap macam ni, "Assalamualaikum & Selamat Pagi". Beri salam dulu baru disudahi dengan ucapan yang lain. lebih kurang gitu lar~

Sebelum ni setiap post dalam blog..,aku biasa tulis, "Hello Assalamualaikum". Jadi aku harus tukarlah sekarang memandangkan aku dah tau~ Selain tu, haram membengkokkan badan atau sujud sebagai tanda penghormatan semasa memberi salam. Itu antara hukum dalam memberi salam. Aku sharing sikit³ apa yg aku tau. :)

Tapi, sebenarnya lama aku tak update blog. Peduli apa kan, kadang² rasa nak delete blog ni pun ada tapi rilex dulu mungkin ada sesuatu yang berguna pasal blog ni untuk digunakan pada masa depan. Who's know aite?! Sekarang sibuk dengan trial. ehh, tunggu markah trial masuk online, tak sabar mahu tengok walaupun result tak 'flying colour' pong..huhu~ T_T


Btw, 'hadiah' untuk mekyah sempena bday dia yang ke-17 pada 16/09/2011 baru² nih. Huhuu~ Grafik hyun joong kegemarannya. suke tak, suke tak? Huahahahaha~

Ok lah, mau stop dulu. Skarang ni sedang 'gila' tengok k-dramas. <Smile, Mom>, <Ojakgyo Family>, <Protect the Boss>, <Secret Garden> daebakkkk~~~ Ada masa nanti cerita pasal semua ni. Huaha!

Sekian dulu, salam~ Annyeong~~ ^^

Alahai Star King...

Hello Assalamualaikum.


Kadang-kadang aku ada masa nak post mende² camni. Aku baru tau kot pasal ni, tak kisahlah kamu mau cakap aku ketinggalan keretapi ke, duduk bawah tempurung ke apa, tapi aku betul² kesal+kecewa dengan mende yang dah terjadi ni.

Star King yang aku tengok tetiap hari isnin time waktu berbuka pose mase bulan ramadhan hari tu buat satu perkara seperti menghina org muslim. Sila tengok video dibawah untuk menjelaskan apa yang berlaku. Kalo ko orang jenis malas play video, kempunan la ko nak tau apa yang berlaku wekk. ;P


Tak patut kan diorang buat macam tu.. Papepun kita kena respect culture & religion orang lain. Yang tak bleh terimanya, dah lah ada bias mblaq aku dalam tu, si Joon pi fly dancing ape ntah. Pastu Lee teuk-sshii boleh plak dia gelakkan afghany woman yang wearing hijab. Tak lucu ponggg! Shorry yang pakai macam pak arab tetiba berkelakuan macam terrorist halakan senapang kat MC Ho dong. Wei, muslim bukan terrorist lah, jangan salah sangka dengan game israel-amerika. Grrr!

Tapi papepun, SBS sudah mintak maap dengan apa yang berlaku. Dan diorang sudah menghentikan episod rancangan tu dan sedang edit balik. Lebih kurang camtu lah. Si shorry pun sudah mintak maaf via twitter dia kata dia tak bermaksud nak buat macam tu. Ok lah, fine! Tapi rasa geram masih ada, dan rasa nak boikot show star king pun ada.

http://www.soompi.com/news/sbs-star-king-production-team-apologizes-for-misrepresent-muslim-on-latest-episode

Tengoklah, lepas ni aku taknak tengok star king lagi wekk. Baik tengok Strong Heart atau Running Man lagi bagoss. Takpe, aku pun nak jauhkan diri dari korea thing buat masa skang, study lagi baiklah!~ Yelah tu zekrah~~~ K lah, aku mahu stop dulu, nanti aku update lagi kalao aku hidup lagi campur aku rajin. muahaha~

Babai, salam~