Kdrama The Thorn Birds.

Hello Assalamualaikum~


Aku baru lepas tengok ending drama korea The Thorn Birds kat KBS. Ending dia agak mengecewakan aku la. Sebelum ni aku memang ada tengok ending dia kat youtube sebab aku tak sabar sangat nak tau ending dia macam mana. Walaupun begitu aku tetap mahu tengok cerita ni sampai penghabisannya sebab aku suka la juga cerita ni. muehehee~

Aku patut dah post lama pasal kdrama The Thorn Birds ni tapi selalu je tak dapat, kononnya masa mencemburui lah gitu! Apa yang aku suka tentang cerita ni? Aku tengok dari episod first lepastu skip beberapa episod kemudian sambung tengok balik macam kdrama Thank You. Episod pertama semua pelakon masih budak² lagi masa dah nak habis cerita baru lah dia besar. Masa tu rasa 'sweet' je tengok Jungeun dengan Yeongjo tapi Yeongjo hampeh la lepas beberapa episod. Sediss tol.


Sebenarnya dalam cerita ni aku paling tertarik dengan watak Gangu atau director Choi. Muka dia sweet betul, aku gelarnya 'Sweet Guy'. HAHA~ Karakter dia paling charming! Dia ikhlas mencintai Jungeun walaupun tahu Jungeun mencintai Yeongjo akhirnya dia mengundur diri. Kesian betul tengok dia dalam cerita ni, aku macam boleh faham feeling dia macam mana. Sediss woo~

Cast:

Ini dia pelakon² yang telah menjayakan The Thorn Birds ni, cehh~

Dari kiri: Oppa Seo Do Young (Choi Kang Woo/Gangu), Kim Min Jung (Han Yugyeong), Han Hye Jin (Seo Jeongeun), Joo Sang Wook (Lee Yeongjo).

Another Cast tengok sini muahaha~

Sinopsis Biasa:

This is the story of two women, Seo Jung Eun and Han Yoo Kyung, who walk very different paths to achieve their desires. Seo Jung Eun is a strong and courageous woman who has suffered a difficult life, having grown up in an orphanage, but continues to embrace people around her despite longing for affection herself. Jung Eun harbours the hope that she will meet her mother if she becomes a star, striving to reach her goal and overcome her suffering with her pure and innocent nature. In contrast, Han Yoo Kyung has a birth secret for which she is willing to throw away everything in order to get revenge. The "thorn birds" of the title refers to Jung Eun's character, who only brings out her best at the cost of great pain. A thorn bird is a mythical bird who searches for a thorn tree from the day it is born. When it finds it, the bird impales itself upon the sharpest thorn, and rises above the agony to sing the most beautiful song ever heard.

Sinopsis dari zira hihihi~:


Kau tengok lah sendiri cerita ni letih aku nak mengarangnya. HAHAHA~ Cuma aku nak senangkan jalan cerita dia lah ek. Jungeun ada feeling kat Yeongjo dari kecik. Yugyeong tau jadi dia cuba 'steal' Yeongjo dari jeonguen. Yeongjo jatuh cinta dengan Yugyeong dan melamarnya tapi Yugyeong reject Yeongjo sebab ingat atuk Yeongjo punca Yugyeong dipisahkan dari emak kandungnya dari kecik. Sebenarnya, bukan atuk Yeongjo yang salah tap ayah Gangu, Choi Jongdal. Ayah Gangu ni memang senget sikit kepala dia kot. Dia ambik anak Lee Aerin iaitu Yugyeong untuk melepaskan marahnya terhadap emak Yeongjo yang menolak cintanya. Adoii, pusing² cerita ni. HAHA~


Gangu pulak ada menyimpan perasaan kat Jungeun, dia selalu bersama& Jungeun di saat susah atau senang dan dia sentiasa mempercayai Jungeun. Tapi Jungeun tu yang 'buta cinta' tak nampak siapa yang betul² mencintainya dan tetap memilih Yeongjo, sengal betul arhh! Akhirnya Gangu mengundur diri, dia gembira bila tengok Jungeun bahagia dengan Yeongjo. Si Yugyeong pulak, walaupun anak dia still tak tau dia adalah mak kandung anak dia, Hanbyeol bukannya Jungeun tapi dia macam redha je sebab dia dapat balik mak dia iaitu Lee Aerin/Yun Myeonja. Haa, lebih kurang gittew la sinopsisnya dari aku. HAHAKS~

Watch kdrama The Thorn Birds online at mySoju:
http://www.mysoju.com/korean-drama/thorn-birds

OST:

Dalam cerita ni OST dia semua best² macam cerita BOF jugaklah. ^___^ Lagu yang paling aku suka dalam cerita ni People I Knew by SG Wannabe dan My everything. Yang lain pun best² tau!

OST Part 1 [Download here - http://www.mediafire.com/?2cevi7iqmc27zaz ]
01. 너란 사람
02. 너란 사람 (Inst.)

OST Part 2 [Download here - http://www.mediafire.com/?4kjc834gcmxkcph ]
01. 그 사람이 떠나갑니다

OST Part 3 [Download here - http://www.mediafire.com/?hutomgg142hb8lq ]
01. 아는 여자 - Narsha (Brown Eyed Girls)
02. My Everything - 4phone
03. 아는 여자 (Orchestra Ver.) - Narsha (Brown Eyed Girls)

OST Full [Download here - http://www.mediafire.com/?aotjjd40p29q2ys ]
01. 우리 여기까지 하자 – SG Wannabe
02. 너란 사람 – SG Wannabe
03. 그 사람이 떠나갑니다 (New Ver.) – 이소라
04. 아는 여자 – Narsha (Brown Eyed Girls)
05. My Everything – 폰
06. 그 사람이 떠나갑니다 – 이소라
07. 아는 여자 (Orchestra Ver.) – Narsha (Brown Eyed Girls)
08. Memory Of Ala
09. 라임나무
10. 가시나무 새
11. If I See You Again
12. Black
13. 흉터
14. 절망
15. May
16. 의심
17. Regret

Semua link download adalah mediafire. Suke tak, suke tak? Hihii~ Sedut la sume kalo suke, trimas kepada yang menyediakan link download ni. Sumenye aku sapu dari google HAHAKS~

Yang aku tak puas hatinya dengan ending dia!


Kau tau kalau cerita korea kau jangan haraplah nak dia mengubah-ubah ending dia dengan bukan watak utama cerita tu. Maksud aku, kalau orang tu adalah watak utamanya, maka sampai habislah watak utama dia tetap digandingkan berdua, tak macam sinetron indonesia tahu!. Disebabkan Jungeun dan Yeongjo adalah watak utama so ending dia, dia dua orang together, tak mungkinnya si Jungeun tiba² dengan Gangu pulak kan. Tapi aku tak kira, tak kira nak Gangu dengan Jungeun. Diorang lebih sesuai dan sweet together. Biarlah Yeongjo dengan Yugueong, lagipun awal cerita Yeongjo memang cinta mati dengan Yugyeong, lepastu diorang ada anak berdua dan Lee Aerin adalah mak mentua Yeongjo sepatutnya. Tapi apakan daya, apa boleh buat aku bukan pengarah cerita ni kan, GRR!

Yang menyebabkan aku terus mengikuti cerita ni sampai pekahirannya~

Jungeun said; "You're the most charming person." And Gangu said; "But, I'm not your man, huh."

Gangu! Yeah, semata-mata nak tengok Gangu yang come, engsem, sweeeet. Hihihiks~ Tumpang sedis dengan watak dia dalam ni, sangat menyedihkan. Mencintai seorang perempuan selama 7 tahun lamanya tanpa memaling sape² dan akhirnya melepaskan begitu sahaja supaya perempuan tersebut bersama orang yang dicintainya. Argggh, tensyen betul aku tengok cerita ni tau. Kesiankan Gangu je, watak lain semua kejam. Jungeun kejam sebab 'tak pandang' Gangu, Yeongjo kejam sebab cintai Yugyeong dan tak perasan kewujudan Jungeun pada mulanya, Yugyeong memang dah sah kejam pada mula² citer, mak Yugyeong pun kejam arh. Yang tak kejam dan pity cuma Gangu je, Gangu je.

Suka tengok style Gangu dalam citer ni. gangu punya style sendiri. Dia suka pakai kot berwarna-warni, comel pulak tengok style dia. ^^


Penuh warna-warni kan baju dia. Ohh, Gangu apesal kau comel sangat, sweet betul rasa. HAHAAA~

Satu lagi yang aku 'belajar' dalam cerita ni, "Ogenki desuka" antara Gangu, Jungeun dan Yeongjo masa Jungeun pegi audition. Gangu paling ingat Jungeun kalau terdengar atau ternampak ke orang cakap "Ogenki desuka". Comel betul bunyinye. Lepastu, "gweanchana" maksudnya "it's all right". Gangu selalu tanya Jungeun "gweanchana?". Hahaha~ Sori lah kalau aku ada salah eja word ni dengan nama watak² tu sume.

Gangu dan Jungeun paling comel! ^^

Scene² best:

Hanbyeol si comel suka senyumm~ =)

Ogenki desuka~ ^^

Masa ni Jungeun terkejut Yeonjo pergi dan tiba² terjatuh ke dakapan Gangu wahaha~

Masa ni Jungeun berhasrat nak batalkan pertunangannya dengan Yeongjo tapi Gangu halang. Ciss, rugi betul part nih!

Patutnya Jungeun dengan Gangu baru betul geramnyee!

Jungeun baru sedar kepahitan yang dialami Gangu pasal ayahnya dan memegang tangan Gangu tapi Gangu menolak!

The Thorn Birds 2? Jangan harap! Aku pernah terbaca dalam web mana entah, cerita ni ending dia macam tergantung kan, dia suruh kita pikir sendiri macam mana penghabisannya agaknya. Ada la orang mencadangkan agar cerita ni ada sequal dia. Tapi tau² je lah kan, drama korea mana pernah hayat buat ada musim² ni walaupun cerita tu semeletop Full House atau Boys Over Flowers. Mana ada Full House 2 atau BOF 2 kan, setakat Boys over flowers after 5 years tu adalah. tapi itu je pun. Tak kan punya ada The Thorn Birds 2 aku rasa.

Kita harapkan tengok drama korea lain la pulak. Haa, sekarang ni aku tengah layan kdrama 49 Days kat One HD. Siryes best cerita ni, lain daripada yang lain. Nanti aku buat post pasal kdrama ni pulak okeh. HEHEHEE~

Credits:

Official Website (Dulu hari-hari aku stalk official website dia nih haha~)
http://www.kbs.co.kr/drama/gasi/

OST
http://starones.wordpress.com/2011/03/28/thorn-birds-ost/, http://koreanpop.blog126.fc2.com/blog-entry-5563.html, http://nonie4u.wordpress.com/2011/05/09/the-thorn-birds-ost-part-123-full/#more-1355

Wiki & Fan Fb
http://asianmediawiki.com/The_Thorn_Birds_(Korean_Drama), http://wiki.d-addicts.com/Thorn_Birds, http://www.facebook.com/Thethornbirds.koreandrama

Semua gambar yang tak dikredit/dipicsourcekan diambil dari sini: http://www.kbs.co.kr/drama/gasi/media/photo/index.html kita combine kan satu link kredit kan sume habis citer.

Ok, till here. Peace and Love. Byees Salam~ [>___<]

10 comments:

  1. sha pn suka drama nie mmg best geram dgn kwn baik jahat betul!

    ReplyDelete
  2. @sha shareen betul suke? yeaaa, ada geng la minat citer ni. hehee~ sy suka jg tgk lbih2 lg tgk gangu. hihihi~ ^^

    ReplyDelete
  3. anda ditag :)
    http://duniaku-kawanku.blogspot.com/2011/05/contest-blog-paling-comel.html

    ReplyDelete
  4. akk pon layan gak cter nie ? ainna pon layan jgak . best gler tp yg plg best ofkoz la gangu . dy memg comel . ainna pon suke tngok die jgak .. :)

    ReplyDelete
  5. @Nad.Cydot oh terima ksih. ade mse sy wat ouke. :)

    ReplyDelete
  6. @ainna yeap2, layan citer ni. best kan. kte sme la suke gangu. :D gangu comel sgt kan. hihihi~ [^___~]

    ReplyDelete
  7. best ke citer ni? sekarang den layan Iris 2

    ReplyDelete
  8. @A retarded kitty boleh lah walaupun ending dia agak mengecewakan bg sy. oh yeke, iris 1 pun sy x tgk. hehee~

    ReplyDelete
  9. hai... saya baru ikuti citer nih semlm kat MAADUU.com...sangat best dan memang suka gak tengok gangu yg kiut itew....

    ReplyDelete
  10. @Fuuhhhh la la ..... hai, bru fllow citer ni eh.. best kan.. Gangu kiut sgt kan~ ^^

    ReplyDelete