Art theft, doodle, Tumblr and so on...

Assalamualaikum & Hello.


Pada petang selasa yang macam mendung ni zirah nak curi² update blog sikit, mungkin sebab ini saaangat important tahu, kena sebarkan kat umum dan hentikan isu 'art thef' atau dalam bahasa melayunya mungkin dipanggil kecurian seni kot? *broken english, bahasa hancuss. [=__="]

Lepas visit blog The Pink Gajah Story and read her post about "BUAT BLOGGERS YANG MENGGUNAKAN DOODLES DARI TUMBLR, SILA BACA SINI :)" (<--click link). Haa, sangat penting untuk semua blogger tahu akan hal ini terutama orang yang suka edit blog dia kawaii² guna doodle dari tumblr.

Zirah bukan apa tau, zirah pun ada jugak kadang-kadang kot guna doodle yang zirah jumpa lepas google. Contoh ada sikit zirah guna untuk buat design header blog yang service tuu. Tapi zirah adalah jugak bagi site pic source tu cuma kredit ntah mana letak. Boleh tengok post ni dan baca entire post untuk lebih jelas ok. :)

Tapii, point yang paling penting kat sini, korang baca lah post dari sorang user tumblr yang kecewa dengan pengguna blogspot yang menggunakan doodle beliau tanpa mintak kebenaran darinya malah telah memadam kredit dari doodlenya.

http://littlenubnubs.tumblr.com/post/3977915756/more-blogspot-art-thefts-im-not-happy

Sape tak kecewa kan bila hasil seni sendiri kena curi dan lebih teruk bila kita kononnya sangat benci copycat but at the same time kita sendiri yang jadi copycat. Apekehellnyeyopp!

PicSource: http://owdof.deviantart.com/art/NO-to-ART-THEFT-119085841
*seksissnye pic ni tapi takpe lah kot. hukhuks~*

Zirah sebenarnya terasa jugak dengan apa yang sedang berlaku ni. Zirah rasa bersalah jugak sebab mungkin zirah pernah buat kot benda yang sedang dicakapkan tu. Jadi, dikesempatan ni zirah nak mintak maaf jikalau zirah pun pernah buat benda yang sama. Zirah harap agar perkara sensitip seperti ini akan semakin pulih dan menjadi normal kembali.

Itu sajalah yang zirah nak share. Kepada blog yang ada dalam senarai tu, hope korang jangan ambil hati dengan apa yang tumblr user tu tulis. Actually, ia salah kita juga kan, jadi kita kena ingatlah lepas ni kita jangan mudah sangat ambil hak orang lain then buat macam hak kita pula. Papepun, nak buat blog kawaii buatlah dengan ikhlas tanpa curi hak orang lain ok.

Sekian dulu, salam~

Psstt: There is a lot of great story of mine to share at here. But, must wait laa yea. :D

10 comments:

  1. Hi there, Littlenubnubs here; thank you so much for spreading awareness.

    ReplyDelete
  2. LOL. ape nih. haha. isu baru. ape da.. kalau x nak doodle sndiri dicilok... letak la watermark besau2 kat situ.. hahaha

    ReplyDelete
  3. Huh ,apit pun da padam semua doodle , da xde doodle da dlam blog , khikhi

    ReplyDelete
  4. kalau doodle ada kredit kau guna lah. tapi sampai padam kredit tu itu memang dah langgar hak cipta

    T____________________T

    penat penat orang perah otak lukis doodle senang senang padam pakai photoshop.

    memang jilaka.

    ReplyDelete
  5. @Curly hi littlenubnubs. =) thnks for dropping by. oh for sure, everyone must know what happen to doodler like u rite.

    ReplyDelete
  6. @SyedGraphiX alah letak watermark sebesar ikan josh pun kalau org tu pndai pdm credit dia xde gunanya jgk, sbb tu kita kena suruh org alert dgn ap yg terjadi dgn doodler ni supaya hasil seni mereka tidak ditindas. mne tau nnti mgkin bnda ni akn jd kat kita jgk kan, msti angin ribut taufan punye lah. ngeh²~

    ReplyDelete
  7. @apitrawrr ohh, bguslah kalo dah pdm. zirah pun skang msih dlm proses nk cri 'doodle2 hrm' dlm blog zirah mne tau dlu pnah buat keje cmni jgk kn.. hihii~ :P

    ReplyDelete
  8. @Amoiya btul tu. mmg slh pdm kredit org smpai mlnggar hak cipta. smua org kena tahu psl copyright ni kn.. hukhuks~

    ReplyDelete
  9. pssttt aku blaja doodle dr nub2s tu hehe

    ReplyDelete
  10. @ARC™waa, cayalaa.. lps ni bleh la ak plak try usha tuto doodle dia. hihii~

    ReplyDelete