Sekolah itu best!

Assalamualaikum & Hello.

"Tahun Baru. Tahun SPM. Tahun akhir. It's 2011 and it's gonna be Senior Year!"

Seronok, teruja dannn gabra nak hadapi tahun ni, tahun yang mugkin paling bermakna sebab ini tahun akhir zirah bersekolah. Lepas tahun ni takde dah sekolah² melainkan zirah ambik STPM ke pulak (tak tau lagi yaah!).


Tahun baru, sekolah pun baru tauh! Dari sekolah arab ke sekolah menengah tinggi biasa akan membawa saya satu pengalaman dan kepuasan yang akan saya cipta sendiri. ;) Tekad sungguh zirah tahun ni nak tukar sekolah biasa. Kononnya nak rasai pengalaman bersekolah di sekolah biasa. Alhamdulillah, so far so good, not bad at all di sekolah baru zirah.


Selamat tinggal KIST (SMA Al-Khairiah, my perfect ever school) , selamat datang SMKTJ, my new school and gonna be my super awesome school. *beria zirah puji sekolah² zirah. Takde lah, just nak express feeling. Lepas 365 hari selepas ni zirah bukan lagi budak sekolah so zirah tak nak menyesal di kemudian hari sebab tak enjoy betul² kat school. Eipp, sekolah bukan tempat enjoy, sekolah tempat belajar. Tapi sambil² kita belajar tu kena lah have fun sekali kan! [^_^]

Sekolah baru zirah boleh kata best lah. hihii~ Kat sekolah, zirah ada lah aktif sikit² dalam koko. Zirah dari darjah 4 hingga lah form 5 kecuali form 1, unit beruniform zirah tak pernah berubah. Puteri Islam tu lah satu-satunya cuma masa form 1 zirah termasuk PBSM kejap, naik form 2 terus tukar puteri islam balik ikut kawan zirah. hee~


Tahun ni zirah jadi bendahari untuk unit beruniform puteri islam, AJK Ting. 5 untuk Kelab Kewangan dan Pengguna, dan masih dalam tempoh percubaan untuk pengawas pusat sumber sekolah. Huhh, tahun ni boleh kata aktif la dari tahun² lepas. Tahun lepas menyepi, tahun ni menyinar. Kelab permainan dan rumah sukan zirah masuk kelab catur. Zirah hampir² jadi secretary untuk kelab catur tapi that teacher tak bagi budak baru jadi secretary. Not fair huh, tapi zirah tak kisah langsung, bukan rezeki zirah aite.


Zirah pun ada masuk pertandingan catur sekali. Alang² dah masuk kelab catur tu, turut serta la dengan pertandingannya sekali. Walaupun tak berapa expert main catur, zirah tetap nak cuba nasib. Zirah ada masa lebih kurang seminggu dari sekarang untuk prepare dan belajar trik² untuk main catur. Ada sesiapa boleh bantu zirah ajar cara main catur? :P

Sekarang ni sekolah zirah sibuk nak bersukan. Minggu lepas merentas desa. Zirah frsut sangat tak dapat top 10 merentas desa tapi nasib baik dapat 3 mata untuk rumah sukan zirah. Minggu ni pulak hari khamis and jumaat ada sukantara. Zirah lumba lari dapat nombor 3. Tulang zirah dah longgar dan hampir berkarat, lama sangat tak lari. Kat sekolah lama zirah sukan memang tak aktif. Bila masuk sekolah yang sekarang ni, aktiviti dan sukan dia sangat aktif. Zirah pun teraktif sikit² sekali. hehee~


Tahun ni rumah sukan zirah warna hijau (Tok Gajah), tahun lepas zirah dapat rumah sukan warna biru. Tak pernah² zirah masuk rumah sukan hijau tiba² tahun ni ter-rumah sukan hijau pulak. Cikgu suruh zirah masuk perbarisan sebab zirah tak masuk apa² acara. Alamak, habis la sunburn muka zirah!! Layan je lah yeaa~


Kalau cerita dalam kelas pulak, zirah still ambik accounting classes for this year. Kat sini just ada 1 kelas akaun je berbanding sekolah lama zirah ada 2 kelas akaun. Kelas akaun ni kat mana² sekolah pun kira kelas kedua la walaupun sebenarnya mana ada nombor kelas bila dah masuk form 4. Zirah masuk kelas 5 Ibnu Khaldun atau nama comelnya 5ik. Budak² kelas 5ik semuanya gempak habis. Zirah happy sangat dapat new classmate yang baik² belaka. Walaupun diorang ni macam tak friendly dengan budak baru tapi diorang tak sombong pun, kiranya bagus la. :)

Cikgu² pun semuanya happening dan best². Subjek yang zirah ambik untuk SPM berubah sikit sebab zirah tak ambik Quran Sunnah dan Syariah Islam tapi digantikan dengan Pendidikan Islam dan Tassawur Islam. Wuuh, kena cover balik lah subjek ni masa tingkatan 4 punya. Subjek lain pun semua kena cover balik. Aduiih, penat la pulak rasa. Be strong zirah!


Everything about 5ik:

Guru kelas: Ustazah Norwati
Ketua Kelas: Rusdi (ketua baru sebelum ni Wan)
Penolong: Amalina Adnan

Budak lelaki 5ik (11 orang)

Rusdi
Zulfitri
Kamarul (Pengawas)
Wan Rais (Pengawas baru)
Aizzat
Narresh
Mustaqim
Naqie
Iqram
Rahimie
Syahrizan

Perempuan 5ik (14 orang)

Aziah
Amalina Halim
Amalina Adnan
Tivia
Ezzaty (Pengawas)
Faezah (Pengawas)
Farhana
Nurul Hazirah
Jasmine
Hanisah (Pengawas)
Hidayah (Pengawas)
Ida
Nurhazirah (Hahazirah lah ni)
Saierah

Jumlah pelajar 25 orang termasuk 3 orang budak baru, Zirah, Saierah dan Jasmine.

Waoow, there's many fun things about school. Enjoy your school time because 'School Time' is the best moment ever! Trust me. :) Pendek kata, sekolah itu best!

Sekian, salam.

4 comments:

  1. Sumpah best gile skola! hehe.. saya menysal jadi bendahari kls.. [budak x reti pgng duit mmg camni.] xD

    ReplyDelete
  2. yup2 !! ^^ zmn sekolah adlh zmn plg best dlm hdp kite :)

    ReplyDelete
  3. @Izyan Qistina - siap sumpah skolah best sgt kan. ookay la tu jd bndahari kls, rse mcm kaya je pgg duit dak2 kls. hehe~ :P

    ReplyDelete