Cara mudah buat background 'Twitter Status' dengan Photoscape.

Assalamualaikum & Hello.

Tuto/post ini adalah kesinambungan daripada tuto saya tentang Twitter Status at blog (click²). Ia adalah berkaitan dengan cara² untuk membuat background twitter status. Lagipun, sebelum ni zirahs dah janji dengan someone nak buat tuto tentang cara² mudah buat background twitter status. :) So, here it is. Sorry jugak sebab lambat post pasal ni yaah.


All you need is just software photoscape and a lil bit of your creativity. Kalau takde photoscape, boleh download disini & install terus. Kalau takde jugak gunalah apa yang ada, Paint pon buleh tau. :)

Cara mudah buat background 'Twitter Status' dengan Photoscape.

1. First of all, korang perlu save dulu blank image dibawah. Disebabkan kita guna photoscape je kan, so tak boleh buat new document. Oleh itu, zirahs sediakanlah terus blank image format Portable Network Graphics (.png).




2. Bukak photoscape, pilih Editor then cari blank image yang korang dah save tadi kat mana² folder tempat korang save tu.


3. Click Resize dah ubah width dan height mengikut kesesuaian blog korang. Contohnya width=500, height=300. Click Ok.


4. Kemudian click Object, click icon yang ada gambar pemandangan bukit tu, pilih apa-apa gambar yang awak nak letak kat bckground tu.


Contoh macam zirahs buat...


5. Susun picta tersebut mengikut kesukaan awak. Then, click pulak icon yang ada gambar bubble quote. Pilih mana² bubble yang awak suka, then padamkan tulisannya, lepastu click OK. Contoh dibawah:


6. Susun atur gambar dan bubble quote tu mengikut kesesuaian dan kesukaan korang. Boleh tambah apa² lagi image atau tulisan kalau korang nak. Ikut kreativiti masing² lah. Hias la lawa² ok. Macam contoh dibawah ni:


7. Dah habis hias segala, Save la. Click save, taip nama background korang then ubahkah format (save type as) .png tau. Kalau tak nanti background akan jadi hitam. huhu~


8. Haa, dah siap buat background, lepastu apa lagi.. uploadlah kat photobucket ke, imageshack ke, then ambik direct link/url image/address link dia tukar je kat tempat url background tu. Sila pergi ke sini untuk mengetahui lebih lanjut. ;)


Hasilnyaa...

Okeeeh, dah selesai pun. Siapa yang rasa poning² lalat ke, tengok la dulu Tutorial Twitter Status at Blog. Tuto ni kira macam part 2 la untuk membuat backgroundnya sahaja. :) Hope tuto kali ni korang boleh faham, kalau tak faham, faham-fahamlah macam biasa serbu kotak komen di bawah. heehh!

Sekian dulu, salam~

Psstt: semua image di dalam background tersebut didapati di photoscape semuanya. :P

12 comments:

  1. haha FEEWITTT ! 'Someone' tuu . Thanks Zirahh . Love ya lahh ♥

    ReplyDelete
  2. @Pijer - hehee, kire mcm someone tu macam misteri and special gitu. :D

    ReplyDelete
  3. dear,
    dah lama dah cari macam mana nak tahu nk buat transparent image guna photoscape. hari ni baru tahu. hihih. tengs :)

    ReplyDelete
  4. wah, pandainye . thanks for sharing :)

    ReplyDelete
  5. @sarah mohamad hehehe, welkam. :) btw, slmt mncuba tau!

    ReplyDelete
  6. @asna ceddmeyt hee, mne de pndai lah. bese jer. hihihi~ welkam. :)

    ReplyDelete
  7. hi kak zirah :)
    nak tanye skit , mcm mane nak buat guna Paint ? saya tak pandai lagi gna paint nih , bru download je huhu

    ReplyDelete
  8. @Niemmo Riesa hai riesa. :) umm, chopp guna paint.net ke? kalo yg tu sy xtau sbb xde download pun. riesa guna la photoscape sbb guna ni lbih sng tau. :)

    ReplyDelete
  9. KAK ZHIRA LEH X GUNE PHOTOSCAPE UNTUK BUAT BACKGROUND

    ReplyDelete
  10. @izatey world buleh²,mmg gune photoscape pon utk tuto ni..

    ReplyDelete
  11. zira , klaw guna photoscape buat header boleh ke ?

    ReplyDelete
  12. @SHEKAA AZLI boleehh, boleeh. try la. rmai jg blogger yg buat header guna photoscape. hasilnya mmg awesome kalo crative. =)

    ReplyDelete