Tutorial Facebook Like Button for Blog.

Salam & Hello.


Hari ni saya agak lapang jadi nak buat sikit tuto simple, Facebook Like Button untuk blog tanpa kita perlu buat fanpage di facebook. Kalau korang berminat nak letak like button ni kat blog korang boleh lah try tuto ini okei.

1. Mula² pergi ke sini:



2. Letakkan URL Blog korang korang di kotak 'URL to Like'. Ubah 'layout style' FB Like Button korang. Korang boleh pilih ada 3 style disitu yea. Pilih jenis 'Verb to Display', 'Font' & 'Color Scheme' mengikut kesukaan korang.

Layout Style Like Button

3. Click Get Code dan copy code iframe. Paste dimana-mana bahagian blog korang dan Save. Siap!

Sekarang blog korang dah ada facebook button like sendiri tanpa anda perlu membuat fanpage/friendpage kat facebook. Nice kan, lepas ni boleh la kita tau berapa orang dikalangan pengguna facebook yang menyukai blog kita. :D

Sekian dulu dari saya untuk tuto ini. ^^

10 comments:

  1. tengs . dah buad button like tu :)

    ReplyDelete
  2. @zin's daughter - ntah la, mgkin awk silap terbuat URL org lain ke yg mmg dah sedia 111 org like kot. sy pon xtau sgt la.. hee~

    ReplyDelete
  3. eh saye buat tk jadi. bile tekan get code tu die ckp "Only verified developers can be added as listed developers of this application. Read http://www.facebook.com/help/?faq=17580 for details."

    tolong?

    ReplyDelete
  4. @Fatin Najwa mksudnye mcm mne? sy pun x phm. maap²~ cube try blik tp kli ni ikut step dia btul2..

    ReplyDelete