Bila gambar diupload dan didelete difacebook.

Salam & Hello.

14 hari yang lepas aku kononnya nak try boleh tak semua gambar yang kita upload kat facebook, apabila dipadam, ia akan terus dipadam atau masih kekal dalam simpanan facebook. So selama 14 hari ni aku menunggu keputusannya.

Aku tau sekarang boleh kata semua orang ada facebook. And kebanyakan orang yang ada fb tu mesti dia akan upload gambar ke dalamnya. Kita boleh setting apa² je kat gambar tu, nak set as profile picture ke nak private ke nak move to another album ke atau nak delete picture tu.

Bila kita tekan je delete photo tu, ia tak kan automatik terus delete photo tu. Ia akan mengambil masa beberapa hari untuk mengdelete photo tersebut. Macam contoh yang aku buat ni. Ada satu account fb aku tak guna. Nak delete permanently kalau boleh. Tapi sebelum tu, aku try upload satu photo dan copy url phot tersebut untuk melihat ia masih ada atau tidak walaupun sudah di delete. Seterusnya aku delete pulak photo tu then delete permanently account fb tu.

Aku start pada 25 November 2010. Delete segala²nya pada hari yang sama. Tarikh dalam masa 14 hari sehingga 8 Disember 2010.


ini gambar yang dipetaruhkan. Gambar ini telah diedit oleh aku dengan entah apa-apanye. :P


Gambar yang telah siap diupload. ini adalah url nya:
http://sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash2/hs496.ash2/76919_110185649050146_100001761330881_72122_1777299_n.jpg


Bersedia untuk didelete. Delete!


Sudah didelete. Close, gambar pun dah takde kat dlm fb.


Bersedia untuk delete account facebook pulak. Submit je yehh.


Jangan log in facebook selama 14 hari maka dengan rasminya accout anda sudah didelete. Deleted!

Dah habis 14 hari, aku try bukak url link photo tu. Tengok hasilnya sendiri. Cuba tekan:
http://sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash2/hs496.ash2/76919_110185649050146_100001761330881_72122_1777299_n.jpg

Tak boleh kan. Yess, akhirnya ia sudah di delete permanently. Maksudnya sekarang tiada masalah la nak upload pic ke dalam fb. Sebelum ni aku agak ragu², yela lepas dengar macam² cerita pasal fb kan. Tapi apa²pun kalau nak upload photo tu, upload lah gambar yang elok. Jangan upload gambar yang ada unsur² sensitif, tak elok, penghinaan dan sebagainya. Lagi satu jangan lah upload gambar sampai boleh mengganggu privasi anda (macam mana tu ek?). Ngeh²~

No comments:

Post a Comment