Tutorial Facebook Live Stream Shoutbox.

Salam & Hello. :)

Tengah memalam buta ni aku nak buat lagi satu tutorial. Tetiba je pagi tadi hati aku terdetik nak tukar Shoutbox Shoutmix aku kepada Facebook Live Stream sebagai penggati shoutbox shoutmix tu. Hee~ Sebelum ni aku dah tau dah pasal fb live stream ni cuma tak terpikir pulak nak menggunakannya. Since dah ramai blogger guna live stream ni, aku pun tak terkecuali la kan. Lagipun, bagi aku guna fb live stream ni lebih mudah berbanding shoutbox. Takde spam (padahal aku mana pernah kena spam!), senang bagi pengguna facebook dtg melawat blog aku. Lepas ni korang, sambil² facebook-ing tu boleh la jugak blogwalking blog aku kan. Hihii~ :D

Ok lah, kalau ada sesiapa teringin jugak nak pasang tapi tak tau nak pasang fb live stream ni, meh sini aku tunjuk caranya. Padahal aku takde la reti mana. Main click² je sampai dapat. :)

1. Mula² korang kenalah log in facebook korang dulu kan. :)

2. Then korang pergi kat link bawah ni:


dan korang akan dapati page seperti gambar rajah di bawah.


3. Korang biar dulu kat atas ni sebabnya korang perlu isi App ID. Mana nak cari App ID? Korang kenalah pergi dekat link dibawah:



dan korang perlu create satu Application untuk Fb Live Stream korang.
Tulis lah apa² nama 'Application Name' yang korang suka. Tekan Agree dan Create Application.

4. Kemudian korang akan pergi ke page seperti di bawah ni pulak.


Kat sini korang kena tekan Web Site. Lepastu korang copy number dari Application ID seperti yang tertera di gambar rajah diatas.

5. Korang pergi balik ke link ni:



dan paste kan number Application ID yang korang copy tadi kat kotak App ID.
Set kan Width dan Height mengikut kesesuaian.

6. Click Get Code dan copy code iframe. Macam biasa boleh paste kat mana² macam yang korang buat kat shoutbox. Selesai :)


Siaplah sudah cara² meletakkan Facebook Live Stream sebagai Shoutbox kat blog kita. Selamatlah mencuba bagi sesiapa yang nak cuba. Sekian dulu. Opss, kalau ada yang tertinggal step atau tak faham boleh 'buzz' kat kotak komen. :)

4 comments:

  1. Kak, kenapa tak boleh nak ambik number ID tu ? Dia kata kena letak phone number.

    ReplyDelete
  2. @Sarah Faizura ha'ah, btul2. time zirah wat dlu pun kena ltk phone num dlu lps tu ikut la step2 yg dia sruh.

    ReplyDelete
  3. Ouhh okay. Kena letak phone number yang betulbetul lah kan ?

    ReplyDelete
  4. @Sarah Faizura a'ah, ziraa ltk yg btul2 punya, nti dia bg kte msg sruh aktifkan bnda tah. mcm tu la ceritenyee.

    ReplyDelete