Tukar konsep blog.

Salam & Hello.


Setelah lama berpikir akhirnya au decide nak tukar konsep blog aku atau cara aku berblogging. pedulikanlah dengan apa yang orang nak cakap janji aku rasa puas dengan blog aku. huhu~

Aku tak tau la berbloggig tanpa tujuan ni adalah idea yang baik. Tambah-tambah lagi aku dengar cerita yang blogspot ni yahudi punya la, blogging just wasting time as student and blog juga adalah satu daripada ciri-ciri hendonisme? entah lah. aku tak tau.

Pokoknya, aku nak tukar. Akan aku bawa perubahan ke dalam blog aku dan dari dalam diri aku.

Marquee Codes

Salam & Hello.

Alhamdulillah hari semalam dah selesai dah ujian syafawi aku. walaupun aku tak buat yang terbaik tapi aku dah sebaik yang mungkin. Agaknya dalam hati aku gementar sangat sampai lupa baca surah Al-fatiha. Astaghfirullah. Hari ni pulak aku ambik cuti sendiri walaupun tau cikgu ambil nama tapi peduli apa aku? haha~ jahat je rasa diri ini. Tapi takpe pergi sekolah bukan buat apa pun mesti buang masa memandangkan hari ni hari terakhir berlangsungnya ujian syafawi. huhuhu~

Btw, actually post aku hari ni pasal code marquee. Agak lama kawan aku, lala tanya pasal code marquee ni tapi aku tak berkespatan nak buat. So, di pagi-pagi yang segar ni aku kuatkan jari tangan aku untuk research balik code marquee tu then post kat blog aku ni.

Apa itu Marquee? Bagi sesiapa yang tak tau apa itu marquee, Marquee ialah code yang membolehkan text atau image bergerak sendiri. *betul ke definisi Marquee aku ni? kalau nak tau lebih lanjut, di bawah ni adalah contoh penggunan code marquee yang pernah digunakan aku suatu ketika dahulu. *nasib baik masih simpan code dia.


Favourite Star




Jay Chou


Alif Kadim


Miranda Cosgrove


Mino SHINee & Lee Minho


Micky DBSK


Kendall Schmidt


Ed Westwick


David Henrie


Selena Gomez


Kat atas ni adalah contoh Favourite Star yang aku minat. ;) Aku menggunakan basic marquee code untuk buat seperti diatas. Ramai yang salah faham ingat aku guna slideshow buat benda ni. Tapi tak lah, aku just guna marquee code. Dan di bawah ni adalah basic marquee code. Kita boleh jugak cantum-cantumkan semua code marquee ni supaya hasilnya septi yang kita nak. Pandai-pandailah buat yea. (>_<) Basic Marquee

Marquee (Right to the Left)

<marquee>TEXT/IMAGE</marquee>

Marquee Direction

Left to Right Marquee

<marquee direction="right">TEXT/IMAGE</marquee>

Right to Left Marquee

<marquee direction="left">TEXT/IMAGE</marquee>

Up Marquee

<marquee direction="up">TEXT/IMAGE</marquee>

Down Marquee

<marquee direction="down">TEXT/IMAGE</marquee>

Marquee Scrolling

Scroll Marquee

<marquee behavior="scroll">TEXT/IMAGE</marquee>

Alternate Marquee

<marquee behavior="alternate">TEXT/IMAGE</marquee>

Slide Marquee (Only Work in Internet Explorer)

<marquee behavior="slide">TEXT/IMAGE</marquee>

Up/Down Alternate Marquee

<marquee direction="up" behavior="alternate">TEXT/IMAGE</marquee>

Marquee Background

Marquee Background Colour

<marquee bgcolor="hotpink">TEXT/IMAGE</marquee>

Marquee Border

Marquee Border Colour

<marquee style="border:#000000 2px solid">TEXT/IMAGE</marquee>

Marquee Size

Marquee with Width and Height

<marquee height="50px" width="200px">TEXT/IMAGE</marquee>

Marquee 50 pixels high

<marquee style="line-height:50px">TEXT/IMAGE</marquee>

psstt: tulisan yang diboldkan boleh diubah mengikut kesesuaian dan kesukaan kita.
pssstt: jadilah lebih kreatif dengan menggabungan kesemua code marquee sehingga hasilnya menjadi lain daripada yang lain.

Untuk code marquee yang lain boleh rujuk di myspace-codes & helpforwebbeginners. Terima kasih untuk kedua website tersebut kerana menyediakan code marquee yang lengkap. :)

Resepi Air Bandung Laici Soda

Salam & Hello.


Hai semua. :) Hari ni kita bersua lagi dalam rancangan blablabla. Nampaknya sudah lama aku tak buat entri resepi dan dikesempatan ini ditambah pulak dengan bulan puasa ni, aku nak share satu resepi air yang delicious micious. hehe~

Air ni boleh la buat untuk berbuka nanti membasahkan tekak yang kering atau simpan je untuk sahur keesokan harinya ke kan. Ok lah, tak nak buang masa, di bawah ini ialah resepi cara-cara membuat Air Bandung Laici Soda.

Bahan-Bahan:

Secawan gula
Setengah tin susu pekat manis
Sekeping cincau (RM 2.00)
Setin laici
Setengah liter/botol ais krim soda
Satu sudu besar sirap cap ros
Ais batu secukupnya

Cara-cara membuatnya:

1. Bancuh gula dengan satu liter air.
2. Masukkan sirap dan susu pekat manis. Kacau sebati. (macam buat air bandung tu.)
3. Masukkan pula cincau dan ais krim soda. Kacau lagi.
4. Akhir sekali, masukkan buah laici dan ais batu. Sedia untuk diminum.

Kering pulak tekak tengah-tengah menaip ni. Kepada semua jangan segan silu untuk mencuba ya. Selamat Mencuba. :)

Ujian Syafawi Al-quran SMA

Salam & Hello.


Ujian syafawi al-quran semakin menghampiri tarikhnya. Tadi pon dah siap tampal jadual dan turn semua calon. Tak tau kenapa aku rasa macam tak sabar-sabar nak habis ujian nih. Selalu terbayang aku dah raya. adoii. Sebab masa raya dah lepas ujian then masa tu jugak start cuti jadi aku dah tak sabar nak tunggu masa tu. Masa, please cepatlah berlalu. hehehee~


Kat bawah ni pulak info tentang ujian tersebut. Saja tulis buat kenangan dan peringatan sikit. ;)

Nama: Nurhazirah dotdot
Angka Giliran: M12* 13*
Tarikh: 25 Ogos 2010
Masa: 8:00-10:00 AM
Tempat: Tidak diketahui lagi setakat ini

Jadi sekarang apa yang perlu aku buat hafal baik-baik semua surah dan lancarkan. Insya-Allah aku boleh buat punya. Doa-doakan lah yea. Amiin. :)

Download and Install Fonts to computer

Salam & Hello.

Haa, ni nak curi masa sikit nak jawab pertanyaan adik Hanie Twisties, tapi sebenarnya aku memang dah lama pon nak buat tutorial pasal ni cuma tunggu masa je. hehe~

Tutorial yang dimaksudkan ialah macam mana nak Download kemudian Install Fonts ke dalam computer dan boleh digunakan.

Download Fonts to computer

1. Mula- mula kita perlulah pergi ke website yang menyediakan perkhidmatan mengdownload Fonts secara percuma. Contoh website yang dimaksudkan dan website favourite aku untuk mengdownload Fonts ialah:


Pilihlah yang mana berkenan ya. Contohnya aku telah pilih dan pergi ke website urbanfonts untuk mengdownload fonts. Sila lihat screenshot di bawah ini:


Contoh website urbanfonts.

2. Ok, dah pergi ke website tu kemudian bolehlah pilih Fonts yang berkenan. Contoh screenshot di bawah ni aku pilih Font A PAPA. Click di Font berkenaan untuk melihat preview huruf²nya. Ataupun boleh terus tekan button download yang berwarna hijau yang terdapat di tepi Font tersebut.


3. Click button download yang tertera seperti rajah di bawah:


4. Siap untuk download Font. Sekarang kita pergi untuk Istall Fonts pulak.

Install Fonts.

1. Selepas kita selesai mengdownload Fonts, downloadlah banyak mana fonts yang kita mahu. Kemudian (untuk pengguna mozilla firefox) akan keluar window Downloads Mozilla Firefox seperti rajah dibawah:


Kemungkinan fonts yang didownload akan keluar dalam betuk folder winrar atau terus keluar dalam betuk font sebenar. Untuk itu, klik kanan (right click) file yang kita download tadi dan dan click Open Containing Folder.

2. Selepas itu, akan keluar folder yang menempatkan file fonts yang kita download tadi. Sila lihat seperti rajah di bawah:


Jika font yang didownload dalam folder winrar, maka kita perlulah buat macam tadi iaitu klik kanan (right click) folder font winrar tersebut dan click Extract Here.

Untuk font yang didownload tidak ada dalam folder winrar, maka kita boleh terus install (windows vista dan ke atas) atau move to folder Fonts (untuk windows XP dan kebawah). Sila lihat contoh dibawah:


Click Install jika menggunakan windows vista

Selesai Install boleh terus delete file/folder winrar fonts tadi untuk mengurangkan beban computer. tapi kalau tak nak delete pon takpe.

tetapi untuk pengguna windows XP, perlulah move (Cut atau Copy) fonts tersebut ke dalam Folder Fonts. Lihat contoh dibwah:


Copy/Cut, buka Folder Fonts dan paste di folder fonts tersebut.

Folder Fonts

Untuk mencari/membuka Folder Fonts, mula-mula pergi ke My Computer > Local Disk (C) > Windows > Fonts.


Control Panel > Appearance and Personalization


Click Folder Fonts.


Ok.. Selesai dah download dan install Fonts. Maaflah jika ada kekurangan semasa aku menerangkan cara-cara untuk mengdownload dan menginstall font ini. Susah juga yea nak buat tuto pasal ni walaupun bendanya simple je. hehe~ ok lah, cukup sampa disini. Kalau masih keliru dan tak faham ke apa, boleh tanya di kotak komen yea. :)

Google vs. Facebook

Salam & Hello.


Pagi-pagi macam ni, tiba-tiba terpikir pulak idea nak tengok diantara Google dengan Facebook, mana lagi yang macam pemes gitu. Jadi aku pun pegi la search kat google tengok berapa result dalam masa berapa saat diantara Google dan Facebook. Dan hasilnyaa..,


haa, tengok result untuk carian Google hanya 1,560,000,000 results (0.10 seconds) berbanding,


result untuk carian Facebook ialah 2,640,000,000 results (0.12 seconds)

Soo, kita dah tau la, Google versus Facebook and the winner is...

Facebook of course.

So, google tak bererti kalah loo. Homepage aku pun guna Google daa tak guna Facebook. Lagi kalau aku nak cari maklumat aku guna Google da, tak guna Facebook. Facebook tu cuma tempat cari kawan ja tapi Google semua boleh dapat. Tak gitu. haha!

Ok lah, sebenarnya takde pape pun semua ni. Cuma nak release tension ai je. Ini pun tak semua betul. hehe~ ok da, byess! :)

3 bulan yang boleh membunuh.

Salam & Hello.

Stress! Stress! Stress! Mana tak stress wei, tengok yea jadual aku direct Ogos-Oktober. Selagi tak habis SMA, selagi tu lah rasa macam tegang je. uh-uh~

  • Ujian Syawai 24 Ogos ni. tak lama da.. aku tak habis hafal dan lancar lagi. so, straight 2 minggu dari skearang kena bersedia habis. lancarkan! lancarkan! huhu~
  • Tiba-tiba pulak dapat kerja kursus Prinsip Akaun. eihh, bagusnya. time orang tengah kelam-kabut macam ni, dia nak bekerja kursus pulak. Dah la tempoh sekejap, 2 bulan je beb! then, payah pulak nak buat. aku bukannya paham sangat akaun tu.
  • Ingat itu je ada tapi tak tambah lagi dengan subjek lain. lagi 9 subjek tu beb macam mana?? aku tak hafal lagi. jangan aku jadi ngapegirl sudahlah. adoii².
  •  Subjek SPM balik. Addmath hancuss, yang lain pulak 2x5. aku takut tak sempat nak cover tajuk form4 ni je. tau tak kat kelas aku tak habis lagi sukatan tau. bagus tak bagus. huuhh!
  • Kenapa ni??? Aku rasa macam nak mengalah la.. tapi Allah tak suka orang yang cepat berputus asa. aku dah sampai tahap ni da, tak kan baru nak patah balik kot. Ya Allah, tolonglah kembalikan semula semangatku. 
 Untuk Tugasan Projek Prinsip Perakaunan Kertas 3 tu, siapa yang pandai buat boleh la sharing² apa yang korang dah buat. Insya-Allah, aku pun akan kongsi apa yang aku tau kat sini. Btw, kat bawah ni ialah soalan kerja kursus tu.

[kerja kursus prinsip perakaunan #1]

[kerja kursus prinsip perakaunan #2]

[kerja kursus prinsip perakaunan #3]

Aku ada cari sikit info panduan nak buat tugasan ni. Korang boleh klik kat 2 Link bawah ni. Siapa yang ada info tambahan sikit pasal tugasan PA ni, boleh la sharing sama-sama yea. Btw, aku pilih Perniagaan Kedai Perabot. How about you all? hehe~ (^_^)

link 1, link 2

thanks untuk blog sifu2b kerana menyediakan maklumat yang cukup bermanfaat. :)

Ramadan Kareem

Salam & Hello.



Ahlan wahsalan Ya Ramadhan. Alhamdulillah akhirnya Ramadan yang dinanti-nantikan tiba jua. Tapikan, yang slack sikit aku rasa, aku tak dapat nikmat puasa hari pertama tu. kenapa yea?? sebab tak ready and excited sangat ke? huhu~ ntah lah, tapi aku target tahun ni aku nak manfaatkan sepenuhnya bulan ramadan tahun ni. Tak nak sia-sia kan lagi. rugi tau.



Kalau nak cerita pengalaman di bulan ni, banyak tak terkira. tapi macam biasa la kan kalau tiba bulan ramadan ni, inilah bulan di mana semua umat islam dapat mengumpul ganjaran pahala yang besar. so, janganlah sia-siakan pelauang yang ada ok.

Plus, bulan puasa macam ni la paling banyak dugaan yang melanda. Kita tak boleh makan, minum, marah-marah, ngumpat, korek hidung and so on.. nanti batal puasa tak tau. hahaha~ banyak-banyakkanlah bersabar, istighfar, tadarus al-quran, solat terawih.


Btw, masih ingat lagi pesan ustaz aku masa hari pertama puasa hari tu. Iaitu, sentiasalah menyebut 'Ramadan Kareem' tanda kesyukuran kita yang tak terhingga kepada Allah S.W.T. Dan apabila orang yang mendengar itu hendaklah menjawab 'Allahu Kareem'. Amal-amalkan lah menyebut 'Ramadan Kareem' bila bertemu orang ok. hehe, saja sharing ilmu yang aku dapat kat sini. Anyway, Selamat Berpuasa, Selamat Menyambut Kedatangan Ramadan, Selamat Beribadah dan kepada aku Selamat Menjawab Ujian Syafawi dengan baik punyaa. (^_^)

Tarikh Keramat SMA 2010.

Salam & Hello.

Hei hari tu sudah dapat la jadual penuh semua yang berkaitan dengan SMA. Dan sekarang aku sengaja nak post pasal tarikh keramat sma ni sebab nak bagi si zirah ni sedar sikit yang SMA dah DEKAT. Tapi dia still boleh buat dekk je. *what-a-jerk!

Presently, inilah tarikh keramat SMA yang amat tidak dinanti-nantikan.

Ujian Syafawi - 24-26 Ogos
Percubaan SMA (trial) - 20-24 September
SMA - 18-27 Oktober

Ok zirah, get ready, facing with this 'jihad'. And ALL THE BEST!!!

Yovie & The Nuno - Dia Milikku (Ost Sinetron Cinta Kirana)

Salam & Hello.

Yeahaaa! Akhirnya citer yang agak aku menyampass akan tamat tak lama lagi. Nak ganti dengan cerita baru yang macam best jee.. tapi do i care? ahaha~ malas dah tengok tv sekarang tau. nak fokus study. ceceeh~ cakap lebih, buat tidak. *whatever. :P


Ok lah, cerita yang aku maksudkan tu ialah Cinta Kirana yang dibintangi oleh Nia Ramadhani (siapa tak kenal Nia haa? agak pelik disitu.) dan siapa ntah lalaki tu. tak ingat namanya. :P sebut nama Nia Ramadhani teringat puloks 2 hari lagi nak puasa. hehehe~

Aku sebenarnya tak nak cerita pasal cerita ni, tapi aku nak cerita pasal OST lagu ni lah. sedap pulak bila dengar. pastu, dah set dah dalam kepala; kalau bukak internet nak search lagu ni tapi tak search² jugak sampai lah hari ni. okayy la whatever again. Lagu ni best tau, orang yang nyanyi pun iaitu Yovie Nuno, kita tau lagu dia memang best. Kat bawah ni aku dah sediakan MV versi karaoke, lirik dan link download. mana tau kot² ada yang berminat tapi papepun, layann lagu ni okey. :D

Yovie & The Nuno - Dia Milikku


semula ku tak tahu
engkau juga kan ingin memilikinya
bukankah ku lebih dulu
bila engkau temanku
sebaiknya tak mengganggu

reff:
dia untukku, bukan untukmu
dia milikku, bukan milikmu
pergilah kamu, jangan kau ganggu
biarkan aku mendekatinya

kamu tak akan mungkin mendapatkannya
karena dia berikan aku pertanda juga
janganlah kamu banyak bermimpi, oooh

dia untuk aku

bukankah belum pasti
kamu juga kan jadi dengan dirinya
dia yang menentukan
apa yang ’kan terjadi
tak usah mengaturku

reff2:
dia untukku, bukan untukmu
dia milikku, bukan milikmu
lihatlah nanti, lihatlah saja
biarkan aku mendekatinya

kamu tak akan mungkin mendapatkannya
karena dia berikan aku pertanda juga
janganlah kamu banyak bermimpi, oooh

kusarankan engkau mundur saja, ooo

repeat reff
repeat reff2

dia untuk aku
bukan, dia untuk aku

*Click this button download to download this cute song. ^_^


Credits to: liriklaguindonesia.net. Thanks a lot. :)

Cintailah Aku Sepenuh Hati

Salam & Hello.

Lirik lagu kembali lagi setelah sekian lama. ngeh³~ Lagu yang agak menyentuh jiwa aku walaupun takde kaitan atau maksud tersirat pun lagu tu bagi aku. Tapi biasalah aku memang suka lagu slow² macam ni kan. hehe~ First time dengar lagu ni kat radio. Tajuk lagu ni ialah Cintailah Aku Sepenuh Hati nyanyian Ari Lasso. Alaa, artis indonesia yang femes tu la, (padahal aku bukan kenal pongg). hek³~
Apa-apa pun, layan la lagu ni. ;)

Ari Lasso - Cintailah Aku Sepenuh Hati


Di dalam hatimu
T’lah aku temukan
Arti kebahagian
Bersama dirimu
Aku merasa berarti

Sanggupkah dirimu
Untuk bertahan
Hingga waktu tak berjalan

Mencintaiku
Walau bintangku tak terang

Reff:
Cintailah aku sepenuh hati
Sesungguhnya aku
Tak ingin kau pergi
Takkan mampu ku hadapi dunia ini

Betapa hidupku takkan pernah sama
Bila kau tinggalkan ku
Tetaplah disini saling memiliki
Selama-lamanya

Back to Reff

Tiada arti semua bila kau pergi

Genggamlah tangganku dan peluklah diriku
Saatku jatuh nanti menangis sepi

Cintailah aku sepenuh hati
Sesungguhnya aku
Tak ingin kau pergi
Cintailah aku sepenuh hati
Tak ingin kau pergi
Takkan mampu ku hadapi dunia ini
Tiada arti semua bila kau pergi

*Click the button Download to download mp3 for this song.

Silent

I'm Dying

...

will be right back soon

Colour Picker and Code

Salam & Hello.

Nak cari code warna yang di ingini memang menyusahkan. jadi apa kata kita menggunakan Colour Picker dari Allhtmlcodes ini. :)


Thanks to allhtmlcodes color codes & color picker. (^_^)