How to Follow and Unfollow blog.

Salam & Hello.

Ini tutorial khas untuk beginner (ceh, macam aku bukan beginner. ngeh³~). Bagaimana untuk mengfollow sesuatu blog yang kita suka atau mengunfollow (berhenti follow blog tersebut) blog. Mari belajar bagaimana cara-caranya. (^_^)

Follow Blog

Terdapat pelbagai cara untuk mengfollow blog. Cara yang pertama ialah:

dengan menekan/click button Follow di Followers Widget/Google Friend Connect yang terdapat di blog yang ingin kita follow itu.

Click button follow seperti yang ditunjukkan di gambar contoh atas.

Sign in account anda untuk meneruskan follow blog.

Click button Follow this blog.

Click done.

Cara lain anda boleh jugak mengfollow blog melalui Dashboard Blogger anda.

Caranya ialah mula-mula copy URL blog yang anda ingin follow. Contoh:

http://hahazirah.blogspot.com

Kemudian pergi ke Dashboard anda.

Click ADD Button yang berwarna biru tu.


Paste URL blog yang telah dicopy tadi ke dalam kotak yang ditunjukkan dan click button NEXT.


Disini boleh pilih nak follow secara public atau secara senyap-senyap. kemudian tekan button FOLLOW yang berwarna oren tu.

Selain itu, ada juga setengah blogger yang meletakkan link follow mereka melalui link atau button yang mereka buat sendiri. Boleh rujuk contoh bagaimana untuk membuat follow link DISINI. Untuk mereka yang meletakkan follow link secra manual, anda hanya perlu tekan link follow tersebut dan ikut arahan seterusnya. :)

Unfollow Blog

Untuk unfollow blog, boleh refer di site ini Unfollow blog with easy step! atau lihat cara dibawah yang juga dicopy dan diedit dari site tersebut (komen dari Omyona).

1. Click the MANAGE button site later would appear that you follow, then select blogs want you unfollow.
2. From pop up window will appear asking for your browser and sign back in, signing in his first.
3. After that pop up will direct to pages, click 'stop followng this site' on the basics tab. Done!

Harap semua ni dapat membantu. Ok, bye!

7 comments:

  1. Akak, en kalo Nana follow sape-2 je kat dashboard tu, and slepas paste URL tu, dia kuar mcm ni, example : " http://hahazirah.blogspot.com/You are already following the maximum number of Blogs (300). Unfollow some other blogs first. " Why jadi mcm tu ye?

    ReplyDelete
  2. @Badrina Ibtisam haa, kalo badrina nk tau, kat blogger ni maximum utk follow blog org 300 je tau. jd kalo badrina nk follow blog org lain lg, mgkin badrina kena unfollow blog yg jrg badrina baca then baru lah bole follow blog yg lain. tp sdikit advice utk badrina, kalo boleh badrina follow blog yg badrina btul2 suka blog tu then slalu baca. itu boleh menjimatkan space utk badrina follow blog yg lain. Ok, hrp badrina fhm. hihii~ ^^

    ReplyDelete
  3. Wahhh, berbig heart pulakk. Hahha :p

    ReplyDelete
  4. @Badrina Ibtisam big heart=besar hati. btul la tu kan. hee~ ;)

    ReplyDelete