Letak background image di blog

Salam & Hello.

Hari ni aku kembali dengan tutorial baru setelah lama menyepi. eh, eh, siapa kata aku menyepi? kan aku kata aku pegi belajoww. hari tu pergi seminar kat semuji resort, kuantan. *cehceh! nanti aku buat post pasal kat sana tapi gambar takde lah, sebab cikgu tak bagi bawak kamera. skema gila rasa. haha!

sebab tu jugak aku ter'miss' pertanyaan dari seorang rakan aku ni. sorry la cik zalikha, saya lambat dapat mesej dari ikha tapi jangan risau skang saya nak jawab la soalan ikha tu.


macam ni kalau nak letak background kat blog. Lepas log in dashboard > Design > Edit HTML, kemudian anda perlu cari code seperti dibawah ini di kotak Edit Template tu.

body {
background-color:#ffffff;
background: url('http://URL_IMAGE_HERE.com');
background-attachment: fixed;
background-position: center center;
background-repeat: repeat;
margin:0;
color:#333333;
font:normal normal 41% 'Trebuchet MS', Trebuchet, sans-serif;;
font-size/* */:/**/small;
font-size: /**/small;
text-align: center;
}

ada tak jumpa? kalau jumpa gantikan code anda dengan code diatas tapi kalau takde just copy and paste code di atas di kotak Edit Template tu. *tak faham sila tanya. untuk menukar background, sila tukarkan sahaja url image background anda dengan tulisan berwarna biru tu ok. lepas tu, save la. siap. sila tengok contoh di bawah ini ok;


tukarkan URL IMAGE background anda di kawasan yang dihighlightkan.

sedikit penambahan: nak cari background cun² sila cari di website yang saya syorkan di bawah ini ok:

http://www.dolliecrave.com/
http://www.dollielove.com/
http://www.cherrybam.com/
http://photobucket.com/
http://www.wonderbackgrounds.com/

kat atas ni semua adik-beradik dia. kahkah! ok lah, sampai sini saja. kalau tak paham, blur ke apa, tanya je la. aku pun kurang faham dengan apa yang aku terangkan. ngeh²~ :P

17 comments:

  1. Hadez ..
    masih blur laa . .
    lain yang di uat lain yang jadi Haha!

    zira asal letk x kuar background pulak ? Huhu!
    confuse ..

    ReplyDelete
  2. @Nur Zalikha - emm, zalikha, sy da update balik, sila tgk blk ok.

    ReplyDelete
  3. cop2
    zira zira kenape bile ika dah save
    background ad ..
    bile ika tutop on balek ... bcground ilang ? pelek haa ?

    ReplyDelete
  4. @Nur Zalikha - x fhm la zalikha. tutup on balik means what?

    ReplyDelete
  5. Msok ika. .
    background tu x kekal ..

    nanti die bertukar jdy putih alek .. Hehe

    ReplyDelete
  6. @Nur Zalikha - oo.. mcm tu ke. mcm ni la, nti sy test balik template blog sy tu. then nti ika cek la balik ea..

    ReplyDelete
  7. @Nur Zalikha - ika, sy da check da template tu, ok je. xde pape masalah pon. n sy tgk blog ika, ade je bg. cuma kdg2 tu mmg dia ade jd putih. jd sy rse mungkin url bg ika tu kot yang problem. cuba ika upload bg ika dekat image hosting. jgn terus guna direct link dia. ok.. ;)

    ReplyDelete
  8. so cm ne skrang ?
    nk uat melalui photobucket ?

    ReplyDelete
  9. Haa. .
    thank zira. . .
    dah dpt da. . jalan terbaik sy gune photobucket je.. hehe!

    ReplyDelete
  10. sobsobsob..cik dh try wat tp x jd...
    cik upload gmbr kat photobucket n ambik url die.tp still x blh..cm mana ek *smbil nngis guling2*

    ReplyDelete
  11. @cik lola hmm, ape agknye mslhnye ek.. slh ambik url/direct link die kot...

    ReplyDelete
  12. dh wat bnyak kali tp x leh jugak...knp eyh????

    ReplyDelete
  13. @cik waniey hurmmm...mungkin ad perubahan skit kat code dia kot.. tuto ni dah lme dah sy buat..

    ReplyDelete