Customize Youtube Player

Salam & Hello.

Bagi memenuhi permintaan Yabu Lala yang suruh saya buat tuto macam mana nak autoplay youtube video player dan macam mana nak ambik youtube palyer tu, so inilah dia tutorialnya. Hee~ :)

Youtube Player


1. Selepas copy embedded code dari youtube, paste code tersebut dimana-mana yang kita mahu, tapi sbelum save pastikan height embedded code tersebut ditukar kepada 25. lihat contoh di bawah.


Embedded code youtube video player yang asal:

<object width="560" height="340"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/kYhT7oCDoqM&amp;hl=en_US&amp;fs=1?rel=0&amp;color1=0x3a3a3a&amp;color2=0x999999"></param><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/kYhT7oCDoqM&amp;hl=en_US&amp;fs=1?rel=0&amp;color1=0x3a3a3a&amp;color2=0x999999" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="560" height="340"></embed></object>

2. Tukarkan height kepada 25. Width boleh tukar kepada berapa sahaja yang anda mahu.

<object width="560" height="25"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/kYhT7oCDoqM&amp;hl=en_US&amp;fs=1?rel=0&amp;color1=0x3a3a3a&amp;color2=0x999999"></param><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/kYhT7oCDoqM&amp;hl=en_US&amp;fs=1?rel=0&amp;color1=0x3a3a3a&amp;color2=0x999999" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="560" height="25"></embed></object>

3. Selesai, boleh save. :)

Autoplay Youtube video player

1. Untuk autoplay lagu dari youtube pulak, just tambah code &autoplay=1 selepas video ID.

Lihat contoh:

<object width="560" height="340"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/kYhT7oCDoqM&autoplay=1&amp;hl=en_US&amp;fs=1?rel=0&amp;color1=0x3a3a3a&amp;color2=0x999999"></param><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/kYhT7oCDoqM&autoplay=1&amp;hl=en_US&amp;fs=1?rel=0&amp;color1=0x3a3a3a&amp;color2=0x999999" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="560" height="340"></embed></object>

2. Kemudian, boleh save.

Autoplay youtube player

Jika ingin youtube player sahaja tanpa video dan autoplay sekali boleh gabungkan kedua-dua code diatas. Contoh, tukarkan height kepada 25 dan tambahkan &autoplay=1 selepas video ID

Ia akan menjadi seperti ini:

<object width="560" height="25"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/kYhT7oCDoqM&autoplay=1&amp;hl=en_US&amp;fs=1?rel=0&amp;color1=0x3a3a3a&amp;color2=0x999999"></param><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/kYhT7oCDoqM&autoplay=1&amp;hl=en_US&amp;fs=1?rel=0&amp;color1=0x3a3a3a&amp;color2=0x999999" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="560" height="25"></embed></object>

Ok, itu saja cukup sampai disini. Kalau ada pape nak tanya jangan segan silu bagitau dekat kotak komen dibawah wookei. Byess. :)

Source: YouTube Help. Thanks.

I have exam laa.

Salam & Hello.


Today at school (apasal speaking plak nih?), cikgu dah umumkan yang exam last year bagi form 4 akan start pada 10-13 Ogos. OHH NO! lagi 2 weeks nak exam but preparation banyak tak lengkap lagi. Subjek EA baru belajar 2 Bab dari 5 Bab, PA pulak tak habis tajuk lagi (dan tak faham), Addmath dan MathMod apatah lagi. PQS and PSI jangan cakap lah.

Then, 24-26 Ogos pulak ada Ujian Syafawi Al-quran. Surah tak habis hafal lagi. tarikh dah nak dekat, aku pulak banyak benda yang tak buat dan tak siap. ohhh, tidak! SMA pulak semakin dekat, 25 Oktober ni. Tinggal 2 months lebih untuk hafal semua subjek or aku tak akan lePASS. ohhhohhh!


apakah sungguh letak gambar wade pearson sebagai inspirasi?. choii!

tegang sungguh dalam masa 3 bulan ni yeaa. tapi takpe, insya-Allah aku boleh handle dengan syarat kena la pandai tepati jadual dan masa yang disediakan. diharapkannya aku boleh lalui semua ni, then lepas habis ketengangan exam ni, do la whatever you want to do. hahaks! (^_-)

psst: guys, doakan saya berjaya exam ni dan saya harap saya boleh buat yang terbaik untuk menebus kesilapan lalu saya. weeweewee~

Blogger Tutorial: Colourful Navigation Header

Salam & Hello.

Ada orang tanya macam mana saya buat nav header/bar/tab warna-warni macam kat blog saya ni. Macam ni la, saya buat tutorial macam mana nak buat colourful nav tu yea.


1. Login Bashboard > Design > Page Elements > Add a Gadget > HTML/JavaScript.

2. Copy code di bawah ini dan paste di kotak HTML/JavaScript.

<div style="text-align: center;"><span style='-moz-border-radius: 5px; background-color:#ff6666; padding: 10px 30px 10px 30px;'><a href="http://YOUR_LINK_HERE.com">LINK</a></span> <span style='-moz-border-radius: 5px; background-color:#ff6699; padding: 10px 30px 10px 30px;'><a href="http://YOUR_LINK_HERE.com">LINK</a></span> <span style='-moz-border-radius: 5px; background-color:#996699; padding: 10px 30px 10px 30px;'><a href="http://YOUR_LINK_HERE.com">LINK</a></span> <span style='-moz-border-radius: 5px; background-color:#33cccc; padding: 10px 30px 10px 30px;'><a href="http://YOUR_LINK_HERE.com">LINK</a></span> <span style='-moz-border-radius: 5px; background-color:#99cc00; padding: 10px 30px 10px 30px;'><a href="http://YOUR_LINK_HERE.com">LINk</a></span> <span style='-moz-border-radius: 5px; background-color:#ff9933; padding: 10px 30px 10px 30px;'><a href="http://YOUR_LINK_HERE.com">LINK</a></span><br /><br /></div>

3. Edit bahagian yang diperlukan:
tulisan biru - tukar dengan link yang anda ingini contohnya HOME, ABOUT dan lain-lain.
tulisan merah - tukarkan perkataan link dengan yang anda ingini.
tulisan pink - untuk radius (bulatan). tukarkan no yang lebih besar contohnya 10px untuk radius yang lebih melengkung.
tulisann hijau - untuk mengubah warna background asal dengan warna yang anda sukai. tukarkan tulisan hijau bold dengan code warna yang di ingini.
tulisan ungu - saiz padding (kelebaran dan ketinggian) boleh diubah dengan menukar no px.

4. Save tanpa meletakkan title. save without any title.

psst: kalau tak jadi atau tak faham ke, sila tanya saya di kotak komen yang disediakan. terima kasih. :)

Breath a word.

Salam & Hello.

Pertama sekali, tajuk mengada dalam bahasa inggeris. haha! x) *pape je la. ok lah, aku takde idea sangat nak update blog ni tapi ada la jugak something nak share. benda² yang berlaku dekat sekeliling aku je.

Mula-mula, kita bukak cerita pasal lagi sekali 'new look' blog aku. dari pinky hello kitty kepada yang nampak lebih 'matang' sikit dan takde la kebudak-budakan sangat. ngeh²~ aku lebih puas hati dengan wajah baru blog aku, cuma baru aku sedar; mengedit/design page myspace lebih menyeronokkan dan tak susah mana dari mengedit blog ni. edit blog kena banyak tau itu ini. kalau setakat myspace, tau basic html pon dah boleh design cantik². tapi, takpe lah, myspace sekarang tinggal kenangan. tumpu kat blog pulak skang. :P

plus, aku ada buat watermark/signature aku. buruk la jugak. wekk! :P haha~ and dibawah ini hasilnya. :)


hari jumaat hari tu kan, ada 2 benda berlaku yang aku rasa boleh kata teruk la jugak. first, aku dapat tau yang anum, akak aku dapat PLKN. eee, tak suka la, dia pon tak mahu, tapi kena terima jugak la. second, tak pasal² masa petang hari jumaat tu ada accident berlaku depan rumah aku. time tu aku tengah melepak dengan ayma depan laptop, tiba² ada bunyi yang sangat kuat dengar kat luar umah aku. aku dengan ayma pun terus berlari kat luar tengok apa berlaku. rupa-rupanya ada kemalangan kat depan umah aku, budak mat motor yang suka berjalan kat area taman aku tu langgar dengan budak bawak basikal. budak tu jiran aku and orang yang melanggar tu aku tak tau siapa tapi aku cam la muka diorang.

Terkezutt betul accident berlaku kat depan umah aku. budak yang kena langgar tu cedera parah jugak, kena jahit kat kepala pastu tangan dia luka teruk tapi skang dah ok da. siap boleh main bola dengan kawan² dia lagi tadi aku nampak. budak² yang melanggar tu aku tak tau citer. lantak diorang la siapa suruh bawak motor tak utamakan safety. hihi~ *ntah pape.

alamak wei, minggu ni tak dapek den nak jumpa ayma dah sebab dia pi holiday kat indon. ishh, mesti tak best dia takde apelagi lala. kesepian la lala tanpa kehadiran ayma disisinya. ahaks~ takpe² jangan risau lala, aku ada, ziqah pon ada. boleh kawan ngan kami sementara ayma kat indon tu yeh. and ayma, jangan lupa beli la sikit untuk aku ole-ole dari indon, kenalkan aku cowok² indon yang ganteng.jangan bawak balik cowok lombok plak sudah ler. kalau bawak balik mee bandung atau air bandung takpe. itupun kalau ada la kat sana. one more, bakso tak nak yeaaa. hahaha~ xD

Calling for Love

pengumuman! bermula hari semalam 8tv sudah menayangkan cerita baru iaitu Calling For Love pukul 6:30 PM setiap hari sabtu. dan aku nak cakap yang aku dah terpikat dengan jalan cerita ni tambah² pulak ada Ah Sa dari kumpulan Twins kegemaran aku berlakon. aaa, sukanyaaa. hihi~ Watak heronya pula dilakonkan oleh Mike He yang cute tu. mula² aku tak cam yang tu mike, tapi aku dah agak da tu dia sebab cam familiar dengan muka dia tu. lepas tu, aku tengok dalam internet memang betul pon dia. haha! kesian aku tak kenal Mike He. hahaha~


pada pendapat aku, jalan cerita ni sangat menarik dan bertetapan dengan kehendak jalan cerita yang aku idam-idamkan. ngeh²~ aku malas la nak story panjang² pasal sinopsis dia ke apa. tengok la sendiri citer ni dan nilai lah sendiri tahap kebestan dia. hehe~ sambil² tu, jom usha pics CFL kat bawah yang aku cari/cilok dari google+soompi+asianfanatics dan upload kat sini. layann~


De xing and Bo ye. <3
They're calling for LOVE.


Wei li (rakan sekerja De Xing) and De Xing.


budak sekolah aku mesti cakap gambar ni kureng elok but i think they are soo sweet. ;)


Bestfriend! or...

Letak background image di blog

Salam & Hello.

Hari ni aku kembali dengan tutorial baru setelah lama menyepi. eh, eh, siapa kata aku menyepi? kan aku kata aku pegi belajoww. hari tu pergi seminar kat semuji resort, kuantan. *cehceh! nanti aku buat post pasal kat sana tapi gambar takde lah, sebab cikgu tak bagi bawak kamera. skema gila rasa. haha!

sebab tu jugak aku ter'miss' pertanyaan dari seorang rakan aku ni. sorry la cik zalikha, saya lambat dapat mesej dari ikha tapi jangan risau skang saya nak jawab la soalan ikha tu.


macam ni kalau nak letak background kat blog. Lepas log in dashboard > Design > Edit HTML, kemudian anda perlu cari code seperti dibawah ini di kotak Edit Template tu.

body {
background-color:#ffffff;
background: url('http://URL_IMAGE_HERE.com');
background-attachment: fixed;
background-position: center center;
background-repeat: repeat;
margin:0;
color:#333333;
font:normal normal 41% 'Trebuchet MS', Trebuchet, sans-serif;;
font-size/* */:/**/small;
font-size: /**/small;
text-align: center;
}

ada tak jumpa? kalau jumpa gantikan code anda dengan code diatas tapi kalau takde just copy and paste code di atas di kotak Edit Template tu. *tak faham sila tanya. untuk menukar background, sila tukarkan sahaja url image background anda dengan tulisan berwarna biru tu ok. lepas tu, save la. siap. sila tengok contoh di bawah ini ok;


tukarkan URL IMAGE background anda di kawasan yang dihighlightkan.

sedikit penambahan: nak cari background cun² sila cari di website yang saya syorkan di bawah ini ok:

http://www.dolliecrave.com/
http://www.dollielove.com/
http://www.cherrybam.com/
http://photobucket.com/
http://www.wonderbackgrounds.com/

kat atas ni semua adik-beradik dia. kahkah! ok lah, sampai sini saja. kalau tak paham, blur ke apa, tanya je la. aku pun kurang faham dengan apa yang aku terangkan. ngeh²~ :P

No Play-play!

Salam & Hello.


Sekarang dah masuk bulan Julai. Alamak! Rasanya dah tiba masa untuk aku serious dan berhenti main-main. Tak lama lagi nak exam SMA. Rasa cuak dan takut, serious tak tipu memang aku takut, tapi persiapan takde lagi. i mean, tak mula lagi.

Masuk bulan Julai ni, aku perlu lebih berkorban. Korbankan semua masa aku demi menghadapi SMA yang sangat penting. Sekarang bukan masa untuk main-main lagi. Aku perlu lebih banyak STUDY.

Sudah tiba masanya untuk aku FULL TIME STUDY. kalau dulu boleh lah setakat nak PART TIME STUDY, sekarang no way! No play-play anymore. STUDY, STUDY! Go Zirah, study!

Wish me all the best, kawan. Saaya nak berjihad. Saya nak berjaya. Doakan saya, kita doa sama-sama. InsyaAllah. Amiinn. :)

How to Follow and Unfollow blog.

Salam & Hello.

Ini tutorial khas untuk beginner (ceh, macam aku bukan beginner. ngeh³~). Bagaimana untuk mengfollow sesuatu blog yang kita suka atau mengunfollow (berhenti follow blog tersebut) blog. Mari belajar bagaimana cara-caranya. (^_^)

Follow Blog

Terdapat pelbagai cara untuk mengfollow blog. Cara yang pertama ialah:

dengan menekan/click button Follow di Followers Widget/Google Friend Connect yang terdapat di blog yang ingin kita follow itu.

Click button follow seperti yang ditunjukkan di gambar contoh atas.

Sign in account anda untuk meneruskan follow blog.

Click button Follow this blog.

Click done.

Cara lain anda boleh jugak mengfollow blog melalui Dashboard Blogger anda.

Caranya ialah mula-mula copy URL blog yang anda ingin follow. Contoh:

http://hahazirah.blogspot.com

Kemudian pergi ke Dashboard anda.

Click ADD Button yang berwarna biru tu.


Paste URL blog yang telah dicopy tadi ke dalam kotak yang ditunjukkan dan click button NEXT.


Disini boleh pilih nak follow secara public atau secara senyap-senyap. kemudian tekan button FOLLOW yang berwarna oren tu.

Selain itu, ada juga setengah blogger yang meletakkan link follow mereka melalui link atau button yang mereka buat sendiri. Boleh rujuk contoh bagaimana untuk membuat follow link DISINI. Untuk mereka yang meletakkan follow link secra manual, anda hanya perlu tekan link follow tersebut dan ikut arahan seterusnya. :)

Unfollow Blog

Untuk unfollow blog, boleh refer di site ini Unfollow blog with easy step! atau lihat cara dibawah yang juga dicopy dan diedit dari site tersebut (komen dari Omyona).

1. Click the MANAGE button site later would appear that you follow, then select blogs want you unfollow.
2. From pop up window will appear asking for your browser and sign back in, signing in his first.
3. After that pop up will direct to pages, click 'stop followng this site' on the basics tab. Done!

Harap semua ni dapat membantu. Ok, bye!

Japanese Smileys Emoticons

Here are the list of cute Japanese Smileys. To use this smileys emoticons, just copy (ctrl+c) and paste them into your website, blog, facebook and etc. :)

(^_^)/ Hi!

(^^)//

(^0^)/

(^o^)/

(^O^)/

(-o-)/

(^-^)/

(^^/

( ^^) smile

(^_^)

(*^^)

(^.^)

(*^^*)

(^^)

(^.^)

('-'*)

(#^_^#)

(*^.^*)

(*^^*)

(*^_^*)

(*^o^*)

(^^)(^^ )(^ )( )( )( ^)( ^^)(^^) turn by smiling

(^O^) Being glad!

(^o^)

(^o^;

(o^v^o)

^)_(^ smiley oldman

(>_<") Ouch!

(>_<)

(><)

(>_<

(x_x)

(><)

(>_<")

(>_<)

(><#)

(>o<")

(';') a baby

(~o~) a yawn

(;^_^ be in a cold sweat

^-^;

(^-^;

(^-^;)

(^.^;

(^^;

(^^;;

(^o^;

(^^;)

(^^;;

(^^;;;

(^_^;

(^_^;)

(^_^;;;

(^_^;;?

<^_^; - embarrassed, scratching one's head

( ;^^)

(^^;

(^o^;

(^O^;

f(^_^)

(;^_^A with a handkerchief

(-_-;)

(O.O;)(oo;)

(@_@;)

(°°;

(°°;)?

(-_-;)

(-o-;

(^_-;)

(~_~;)

(O.O;)

(/--)/ Oh no!

(/_;)/ Why?

(?_?)

(-)_(-) ET

d=(^o^)=b yeah

v(^o^) victory

(^^)v

(;_;) cry and sob

(ToT)

(T_T)

(T0T)

(;O;)

(T.T)

(/_;)

(;_:)

(;o;)

(T-T)

(TOT) (T^T) endure by crying

(;_;)( ;_)( ;)( )(; )(_; )(;_;)(T-T) turn by crying

(-.-)y- smoke a cigarette

(-¡-)y-~~~~

(-¡-)y-

(>.<)y-~~~

(^_^)y-

(>.<)y-~~~

(>,<)y-~~~

(-.-)y-

(-.-;)y-~~~

(;_; )( ;_;) no no, I don't want (shake his head)

(T.T )( T.T)

((+_+)) ummmmh

(*_*)

(+_+)

(-"-;)

(+o+)

(-_^) wink

(^_-)

(^_-)---Wink

(-_-) zzz...

(-.-) zzz

(-.-)Zzz

(__)...

(+.+)(-.-)(_ _) ..zzZZ I can't stand any more to be awake…

o(^o^)o being cheerful

(`O`) sing a song

(..)(^^)(^¡^)(*^o^) I'm very glad!

(--)(__) yes yes(nodding)

( ^.^)( -.-)( _ _)

(@_@) What???

(~^~) I'm proud

('_') silence...

m(._.)m Bow his thanks politely

m(__)m

m(_ _)m

<(_ _)>

_(..)_

_(^^)_

( ^.^)( -.-)( _ _)

o(^-^o)(o^-^)o o(^-^o)(o^-^)o dancing

q(^-^q)(p^-^)p q(^-^q)(p^-^)p q(^-^q)(p^-^)p

('-') a small glad

('-'*)

(^_^)/~~ bye~~

(^-^)//

(@^^)/~~~

(;_;)/~~~

(^.^)/~~

(^.^/)))~~~

(^^)/~~

(^o^)/~~~

(ToT)/~~~

(^-^)/~~

(;_;)/~~~

(**)/

(^-^)/~

(^.^)/~~~

(^0^)/~~

(^^)/~~~

((((((^_^;) leave sneakingly

(((((((^^;)

...((((( ((;^^)

......(((^^;

(*_*) no goodÅ (dameda...)

(+_+)

(x_x)

(x_x)~

_(++)/ It isn't good at all...

(^0_0^) a face with glasses

(^_^X) yakuza(japanese mafia)

( ..) look down below

(>_< )( >_<) no no

o(><;)(;><)o

( ^_^)(^_^ ) good friends (nakayoshi)

p(^^)q fight!

e(^ ^)g

(p^-^)p

q(^-^q)

p(^-^)q

(`_') glare at you

( --)//~ being frustrated

( ^)(^-^) kiss!

(*^3^)/

(^3^)/

)^o^(

( ^3^)/

o(^^o) (o^^o) (o^^)o I'm very pleased!

('' )( '') look around restlessly but curiously

)))))))))))(^^;)/ being startled(a surpris when someone ask you somethiing
that you don't want to be asked)

(*_*) without emotions

(+_+)

(+_<)

(@o@) feel dizzy

(^_^)( ^_)( ^)( )(^ )(_^ ) turn and feel dizzy

(^_^)( ^_)( ^)( )(^ )(_^ )(@_@)

(^_^)( ^_)( ^)( )(^ )(_^ )(^_^)¸ o^)

(^_^)( ^_)( ^)( )(^ )(_^ )(^_^)

(^-^)g good!

(^O^)g

d(-_^) good!!

(^^)d

(/_;) I'm sad

(_ _,)/~~ I'm beaten / you win/ hold a white flag

(^_^;)))))) hide oneself secretly

<(-_-)> ))) walk like a crab

p(._.) it's here

<+ ))))><< a fish

<+ )))><<

<+ ))><<

8(*^^*)8 sazaesan

{{ (>_<) }} It's cold

(°°;

(--)/~~~ punishment

(--)/~~~~~~~

(-_-)/~~~~

o(><;)(;><)o strugle/wriggle

(^O^)g stone---the game of stone-paper-scissors

(^O^)y scissors---the game of stone-paper-scissors

(^O^)W paper---the game of stone-paper-scissors

........ ( ..) dejectedly

{[(-_-)(-_-)]} sleep together

(T.T ) ( T.T) help me~~

(* ^)(*^-^*) kiss

(^( )

(*^3^)/ (^3^)/

(^^)/~~~~~~~~~~~~~~~~(((((;^^) I catch you!

(^_^)-c<^_^;) I catch you by pinching

(;^^)===C<T_T) I pinch you: ouch---

(=_=) stay up all night

(((.. )( ..))) where? I'm looking for

(..) examine well

(._.)

o(.. )o

w(^o^)W oo—Watashi Nihongo Hanase mase--n, I don't speak Japanese(imitate
a foreigner)

(((((((;^^) ran away secretly

v(^^)v

(^.^)b what I mean...(explain)

d(^-^)

(_ _)(-.-)(~O~)yawn(~O~)(-.-)

3(-_^)

3(-_^;)

(^-^)// applause

(^^)//

(*^^)//

(^-^)v v

(^o^)//"""

8< cissors

W(`0`) wow!

(=^_^=)(=^_^;=)(=;_;=) make comic faces

(-_-#) When someone say you something that make you disagreeable.

(-_-#)

(-_^:)

!(^^)! bingo!

(^^)/~~~~~~~~~~~~~~~~(((((;^^) wait!

(/_+)/ It's dizzily!

(@_@) the glasses

( ^_^)Û---------Û(^_^ ) hello hello ---(telephon)

(-_-)B

(-_-)D

(^_-)db(-_^) make a promise by linking little fingers with each other

w(^o^)W wow

(((o(^¡^")o))) tremble with joy

((o(^°^)o))

(o(^°^)o)

o(^-^)o

o(^o^)o

(-_-#) be threaten

(o_ _)o fall

(=^_^=) mya- (a cat)

(=^_^;=) a cat which has cold sweat

(=x_x=) It isn't good at all...

(=T.T=) a cat which is crying

(-)_(-) ET

(o|o) Ultra-man

O=(%)o

()o\o() The man of the baltan planet

(V)o\o(V)


Big Credits: Hiroette.com