Susahnya jadi doktor!

Salam & Hello semua!


Aku baru lepas tengok cerita ER tadi. Rasa exicted pula dengan cerita ni sampai rasa tak boleh nak miss. hehe~ Sambil² tengok cerita ER ni, aku terfikir pulak pasal susahnya la jadi seorang doktor ek. Kalau tengok dalam cerita ni, kita boleh tau real life seorang doktor yang sentiasa berhadapan dengan masalah dan konflik setiap hari. Itu apa yang ditunjukkan dalam cerita ni lah, tak tau la ia sama ke tak dengan dunia realiti tapi pada aku lebih kurang aje lah.


Dr. Luka Kovac yang hensem dalam ER. (^_^)

Belajar Susah!


Kononnya lah kita seorang doktor, untuk menjadi seorang doktor tu bukannya senang macam nak siapkan karangan 60 m/s.*takde kaitan. Kau ingat dengan hanya setakat lulus subjek² sc sudah memadai untuk menjadi seorang doktor. Ooh, no³, seperti yang sedia maklum, pelajarannya susah. itu pun ikut course yang kita ambik. kalau yang tak minat tu payah lah. kalau yang minat tapi tak pandai tu pulak lagi lah. tapi, takpe tu semua boleh belajar kan. nak habis study untuk menjadi seorang doktor yang berjaya adoii punyalah lama masa yang diambil. dah tu, kena hafal nama², formula dan sebagainya yang pelik. huuh, sorry, ini betul² bukan bidang aku walaupun aku berminat dengannya. :P

Tekanan dan tekanan.

Haaa, kalau tak strees tak sah jadi doktor. time nak belajar stess dah menyerang. kalau dah jadi doktor tu lagi lah stress. tambah² kalau dapat patient yang annoying, banyak kerenah. tanggungjawab doktor lah nak kena layan patient tu baik². arghhh, stress ar! aku dapat rasa tekanan tu dalam ER. haha!


Doktor yang stress. entah apa difikirkannya.

Menghadapi kematian


Andai kata patient yang dirawat oleh seseorang doktor tu tidak dapat diselamatkan, encik/puan doktor tu terpaksa cari jalan untuk memberitahu keluarga patient berkenaan. ini lah part yang agak susah. kalau doktor tu hati keras, dia dengan selamba je bagitahu keluarga yang sedang bersedih dengan kesakitan yang dialami oleh ahli keluarga tersebut. untuk doktor hati lembut selembut gula² masrhmellow, dokto tersebut mesti tak sampai hati nak bagitau kenyataan yang sangat² pilu dan sukar diterima. situasi ini pun selalu ditayangkan dalam ER. apa yang doktor tu lakukan ialah bertenang dan memberitahu ahli keluarga pesakit yang meninggal itu dengat perlahan-lahan supaya dia dapat menerima.

Masalah Peribadi


Doktor juga ada masalah peribadi.

Doktor mana yang takde masalah peribadi? mesti ada punya especially masalah dengan wanita (bagi doktor yang masih bujang). Tak cukup dengan masalah dekat hospital, tambah pulak masalah dengan grilfirend dia. arghh, tension la kau doktor. hehe~ :P Jangan sampai masalah peribadi tu mengganggu kerja kat hospital tu sudah. mungkin tak semua doktor yang ada masalah peribadi kan, tapi mesti ada punya lah. just kena pandai handle lah masalah tu jangan samapi belarutan pulak.

itulah kesusahan yang perlu dilalui oleh seorang doktor. apa yang aku tulis diatas ni just pendapat aku dan apa yang aku tonton dalam ER. mungkin ada banyak lagi kot dugaan yang perlu ditempuhi oleh seorang yang bakal/sudah/bekas bergelar doktor. apa-apa pun, kepada semua doktor di luar sana bersabarlah dengan setiap apa yang dihadapi. Masih ingat kata² Dr Jing Mei dalam ER, "Awak bukanlah doktor yang sebenar sehingga awak membunuh beberapa orang pesakit". ada makna tersirat setiap yang dikatakannya. :)

p/s: semua gambar yang dipaparkan hiasan semata-mata, tiada kena dengan sesiapa sahaja. :)
p/s/s: gambar sumber Google Images. Thanks! :)

2 comments:

  1. baru je bercita-cita nak jd doktor. and rasa takot je bca entry ni :( p sume pekerjaan pun susah dan byk halangan kn. btw sy ska tgk ur photo, yg bhgian mata je tu. cantik :D

    ReplyDelete
  2. @sera - ehehe, entri sy telah membuatkan awk takut ke? sorry², ini semua hanyalah pendapat sy ttg pekerjaan doktor. kalau awk brminat nak jd doktor, teruskan lah niat awk tu sbb doktor adalah pekerjaan yg murni. hehe~ tq, biasa saja lah pic sy tu. :D

    ReplyDelete