Locked Entry

Salam dan hello. :)


Kadang² tak semua apa yang kita tulis kat blog ni public kan. nak curahkan isi hati spenuhnya kat blog ni nanti orang baca pulak. kalau private blog, nanti orang tak dapat baca entry blog kita yang tak personal tu. jadi, nak tak nak tak tulis lah. simpan je dalam hati dan tak tercoret la kat dalam blog kita ni.

tapi, itu terjadi kalau orang dapat baca kita punya entry. macam mana pulak kalau orang tak dapat baca entry kita tu kerana entry tersebut memerlukan password. haa, ini lah point aku sebenar (punya la panjang intro).

nak letakkan password di entry kita yang bersifat personal sikit takde lah hard mana. cume ikut beberapa step, dan kita bebas menulis apa saja luahan hati kita tanpa di baca oleh orang yang tak sepatutnya.

untuk membuat locked entry atau meletakkan password di entry terpilih kita, sila ikut beberapa step di bawah. sebelum tu, jangan lupa untuk say thank you to VincentCheung ya.

Step 1

Copy (ctrl+c) code di bawah dan letakkan di paste di Layout > Edit HTML > selepas ]]></b:skin> sebelum </head>

<script type="text/javascript" src="http://www.vincentcheung.ca/jsencryption/jsencryption.js">

Step 2

Boleh pergi ke website JavaScript Encryption and Decryption 2.0 atau tengok saja di bawah ni.


Di sini memainkan peranan besar untuk mengunci entry anda.

  1. Mula² anda masukkan password anda ke dalam kotak Key 
  2. Kemudian anda perlu taip atau copy and paste teks isi entri anda pada kotak Plain Text 
  3. Klik button Encrypt di kotak Plain Text. 
  4. Abaikan kotak Chipper Text kerana ia tak memberi apa² fungsi. 
  5. Sekarang anda perlu copy and paste code di kotak HTML Code pada post anda dan publish lah dengan senang hati.

Kini, anda tak perlu berasa gusar risau jika orang lain membaca entri berkunci anda kerana mereka memerlukan password entry tersebut daripada anda untuk membaca entri private anda. ;)

2 comments:

  1. Hadoy ,
    Poning pale .. Haha :D

    Key tu nak amek kat mane?
    yang step 1 tu ?

    kenape bile paste jadi lain ek ?

    ReplyDelete
  2. @Nur Zalikha - mcm ni, bukan ambik key la, tapi masukkan password kita di kotak key dekat website tu la, then baru la taip apa yang kita nak tulis. dah siap, encrypt dan boleh copy la code yang dia bg tu.

    ReplyDelete