Blogger Tutorial: Favicon for your blog (versi zirah)


nampak tak contoh kat atas tu? tu la namyana favicon, bagi sesiapa yang tak tau favicon ni apa. sebenarnya kawan aku (eyema), ada tanya macam mana nak buat favicon. soo, aku buat la entri tutorial favicon ni.

First of all, tutorial favicon kali ni mungkin agak kurang faham sikit sebab ia adalah tutorial versi aku (zirahazirah). hanya menggunakan beberapa kemahiran dan fikiran, maka siap sudah favicon anda.

Saya menggunakan 2 laman web sebagai rujukan dan 2 website ni memang penting la untuk korang letak favicon kat blog korang. satu website adalah tempat untuk korang cari favicon yang comel² yang korang suka. satu lagi adalah tempat korang nak upload dan generate favicon korang tuh. laman web yang digunakan ialah favicon.cc & iconj.

Sila ikuti beberapa langkah mudah di bawah untuk meletakkan favicon di blog anda. :)

1. Pergi ke website favicon.cc dan cari la favicon yang anda suka di searchform yang tertera kat situ yea.

Contoh:


anda jugak boleh buat favicon anda sendiri using photoshop or whatever tapi pastikan saiz favicon anda 16px x 16px (saiz wajib bagi favicon).

2. Dah siap cari, dah jumpa yang berkenan di hati, kemudian klik download favicon di sebelah tepi image favicon tu. abaikan jika anda menggunakan favicon anda sendiri. terus lihat step 3.

Contoh:


3. Pergi kat laman web iconj  atau klik terus sini dan upload favicon tersebut. favicon automatik akan digenerate sekali ok.


OR



4. Copy direct link favicon tersebut dan paste di Layout > Edit HTML > selepas ]]></b:skin>


5. Klik preview dan save la kalau takde pape masalah.

Kalau ada sebarang soalan atau pertanyaan, sila lemparkan soalan di kotak komen bawah ok. terima kasih dan selamat mencuba lah. :)

2 comments:

  1. cne ek wat bnde nie??
    xley pOwn?? :(

    ReplyDelete
  2. @eli_faimi sy punye tuto ni tuto lme. kurang mnjd skit.. sy pun tgk tuto dr blog lain, x igt plak link blog tu..

    ReplyDelete