My second Award. Thanks a lot sis ika. :D

Yeahh! saya dapat award buat kali kedua. *terharu sangat. kali ni sis ika yang bagi. thank you sangat ok. hee~ jujurnya, saya tak pandai sangat dan tak tau nak buat apa kalo dapat award. yela, jarang dapat, tak selalu buat. so, agak blur bila dah dapat. hehe~ tapi, papepon, i try la. refer kat blog sis sendiri and blog lain macam mana dan bagaimana nak buat kalo kita dapat award. haha! *dumb!

My Second Award - Beautiful Blogger Award from Nurika Jianie


  1. Thank & link the person that gave you the award.
  2. Pass this award onto 15 bloggers you've recently discovered and think are fantastic.
  3. Contact said Blogs and let them know they've won the award.
  4. State 7 things about yourself.
Bloggers i've recently discovered and think are fantastic:

7 things about Zirahazirah:

Tak reti la nak describes diri tapi takpe la, tulis apa yang aku terfikir nak tulis.
  1. tahun ni saya sweet sixteen. aww~
  2. minat sangat alif kadim sekarang ni. :P
  3. i love art!
  4. masih baru dlm dunia blogging
  5. tak suka sama dengan orang kecuali suratan atau kebetulan, bukan yang sengaja dibuat-buat. uhh!
  6. tak pandai main warna
  7. dalam usaha memiliki "own company". haha! *perasan.
ok, ni je kan. siap dah la. harap apa yang aku buat ni betul la semua. haha~

test image magnify


Yess! menjadi! akhirnya, setelah sekian lama aku try tutorial image magnify ni, baru hari ni dia nak jadi ek. haha! *tengah happy gila ni. :D

Try klik gambar cute kat atas tu. Dia jadi macam enlarge image la lebih kurang. so, skang ni tak payah dah guna url/link/address image dah kalo orang nak besarkan gambar. hahaha! :D

Semua ni berkat daripada tutorial yang aku try dari maribinablog dan blognyaipank. thankyou so much, jutaan terima kasih kepada pemilik blog tersebut sebab menyediakan tuto yang cukup mantap. haha. :D

First try tuto dari maribinablog, ada part slack sikit, lepas usha blog kedua baru la tau kesilapan pada url pic tu. cehh~ ok la, sampai sini dulu. nak layan feeling happy nih. :D

P1 dah berlalu, tapi hatiku masih gelisah :P

Alhamdulillah, syukur sangat² sebab akhirnya hari jumaat yang dinanti²kan telah tiba. hahaha! hari nih dah abes pekse. yeeaa! horayy~ agak happy sikit walaupun still ada perasaan berdebar-debar, cuak, yela kan result tak tau lagi. aku harap sangat dapat buat the best untuk permulaan exam nih. tapi jujur dan terus terang cakap la, aku memang tak ready 100% untuk exam kali.

aku rasa duduk kat kelas aku tu, tekanan agak tinggi la. mungkin sebab ramai pelajar pintar kot dalam kelas tu. aku ni jer entah macam mana boleh tercampak kat kelas tu. dah la aku ni tak berapa nak ehem², pastu kena pulak bersaing dengan orang² yang top. memang terasa ahh! tapi, aku tak pikir sangat pasal budak kelas aku tu. aku pikir, setiap orang ada kelebihan dn kelemahan masing². walau hebat macam mana pun orang tu, ia masih tak menjamin kehidupan dunia dan akhirat orang tu kan. pokok utamanya kena usaha. itu jer, USAHA. hoho~ *berceloteh pulak dah. :P

aku nak tukar template blog!!

ok la, lupekan pasal tu. sekarang aku nak bagitau tadi aku buat 2 post yang berkaitan dengan blog la jugak. kenapa agaknya ya? haaa, sebabnya hati aku ni memberontak suruh aku tukar template 2 column. entah asal pulak hati aku ni berubah selera nak template 2 column. so, sebelum tukar sini, tukar sana, aku nak get ready save semua² code design lama blog aku dan sekarang ni. takut nanti nyesal tak sudah pulak. huhu~

tengok la nanti camana rupa wajah baru blogku nih. huahahaha~

waitt, nak selitkan sikit pasal alif jap. haha. minggu ni, walaupun exam berat² satu hari 5 subjek straight (mau pecah kepala dol! ), tapi aku masih sempat tengok diari af. sempat lah tengok aksi dan gelagat alif serta pelajar² af lain. minggu ni alif dapat lagu dance with my father. aku rasa macam nak minat pulak dah lagu ni sebab alif nyanyi la. hahaha~ xD

Zirahazirah Compact Blogger Template

Yess, my first template sudah publish. orang ramai boleh guna template yang aku guna sekarang. letih aku edit code dia nak bagi mantap la kononnya. huh, whatever. bukan lah template asal aku sebenarnya tapi sebab aku sayang sangat dengan compact template nih, aku abadikan dia jadi free blogger template. mana tau nanti, kalau aku rasa nak guna balik ke compact template nih, aku tak payah susah² cari code untuk template nih sebab aku sudah save untuk kegunaan masa depan aku (kononnya la! :P) dan para blogger semua. huhu~


Berminat untuk menggunakan blogger template di atas? sila download XML Document bagi template ini. Click button download dibawah.


Selepas selesai download, pergi dekat blog anda > Dashboard > Layout > Edit HTML dan browse file XML tersebut dan upload.

Sebenarnya this template just basic je. kalau siapa nak menambahkan kecunan template nih, korang just pandai² la edit code HTML yang tersedia kat situ. part ni jangan tanya aku sebab aku pun tak tau nak cakap macam mana. muahaha~

Blogger Tutorial: Read More versi Zirah

Contoh read more versi zirah.

ok, skang aku nak buat tutorial read more versi aku nih. kenapa read more versi zirah ea? emm, sebab mungkin aku dah pecah²kan code² read more yang pada asalnya tak menepati kehendak dan citarasa aku. aku tukar² code dia, then jadilah macam yang aku inginkan. sebelum tu, aku mintak maaf sangat² sebab dah lupe sources dan code original. dah lama sangat buat tak ingat dari mana dan siapa. sorry again. huhu~

sebelum bermula, tuto kali ni ada 3 step. kalo boleh follow tiga-tiga step dengan cermat. yela, takut pulaks tak menjadi read more versi Zirah ni. hohoho~

Step 1

ok, first of all, tolong backup dulu blogger template anda. nanti kalo tak jadi kang salahkan daku pulaks. huhu~

kemudian, pegi ke Layout > Edit HTML > Tekan pada Expand Widget Templates > Tekan CTRL F, cari dan cari <div class='post-header'>

Bila dah jumpa <div class='post-header'> tu, gantikan code tersebut dengan code di bawah ni.

<div class='post-header-line-1'/>
<div class='post-body entry-content' expr:id='&quot;post-&quot; + data:post.id'>
<b:if cond='data:blog.pageType == &quot;item&quot;'>
<style>#fullpost{display:inline;}</style>
<p><data:post.body/></p>
<b:else/>
<style>#fullpost{display:none;}</style>
<p><data:post.body/></p>
<span id='showlink'>
<span class='rmlink' style='float:right'><a expr:href='data:post.url'><br/>Read More</a></span>
</span>
<script type='text/javascript'>checkFull(&quot;post-&quot; + &quot;<data:post.id/>&quot;); </script>
</b:if>

Contoh seperti di bawah.


*Perasan tak dekat tulisan biru atau tulisan highlight kuning kat gambar tu. kat situ anda boleh tukar apa² perkataan seperti read more, baca lagi, atau anda jugak boleh tukar gambar/button read more disitu. just paste code image anda kat tulisan biru tu.

Lepastu, copy and paste pulak code di bawah dan letakkan selepas ]]></b:skin> dan sebelum </head>

<style>
<b:if cond='data:blog.pageType == &quot;item&quot;'>
span.fullpost {display:inline;}
<b:else/>
span.fullpost {display:none;}
</b:if>
</style>

Contoh

Terus save kalau takde error.

Step 2

Untuk step 2, kalau step 1 takde masalah dan berjalan lancar, pergi ke Settings > Formatting > Scroll ke bawah sampai jumpa Post Template > Copy and paste code di bawah di kotak ruangan yang disediakan. *tengok contoh.

Your short introduction will be here
<span class="fullpost">

And the rest of your post here
</span>

Contoh

Step 3

Wookeh, da sampai step last sekali. yang paling simple dan berterusan. step 3 ni macam ni. setiap kali anda buat new post, pastikan anda tulis short introduction anda sebelum <span class="fullpost"> dan tulis habis entri anda sebelum </span>. ok, selesai.

urmmm, agak-agaknya depa faham tak apa yang aku mengarut ni? emm, apa-apa je la. kalau ada pape tak paham ke problem ke, just drop some comment kat bawah ok. :)

Akademi Fantasia 8: Alif pilihanku.


Dah hampir seminggu af8 berlangsung dan aku rasa aku dah terkena demam af8 la. mungkin sebab dah berjangkit dengan virus alif yang sangat² kuat penangannya. sape boleh bagi aku ubat ni? aku kena berubat cepat sebelum demam ni melarat-larat. dah la aku nak exam tahun ni. tolong korang, pleasee! i beg you all. haha~

tolong carikan aku ubat. nama ubat tu alifbiotik. ubat tu sangat berkesan untuk menyembuhkan demam af8@alif. alif², macam mana aku nak hilangkan virus kau nih? aku dah suka gila kat kau la. aku pilih kau untuk af8 ni. hahaha~ gila kuat penangan alif wei. sampai aku rasa mau aku fanantik af kali ni. rasa macam nak tau jer apa yang berlaku dalam af and aku rasa macam nak collect majalah aksi sampai af abis.

hah, sudahlah. angau sudah mari. macam mana mau ilang sama keangauan ku ini? ohh, tidak! jangan la kau mari. *tak fokus aku exam taun nih. haha!

aku harap gila ok. harap gila alif tak tersingkir. afundi alif banyak², jangan bagi alif out. *takmau keciwa macam taun² lepas daa. nanti aku takde semangat nak tengok af. debaran af first tadi, nyaris² alif nak out. tapii, nasib baik, alif terselamat. hehe~ B-)


gambar alif oleh murai. thankyou. :)

Goodbye Myspace!


In memory
http://www.myspace.com/misszira
http://www.myspace.com/chiczira

Selamat tinggal Myspace. myspace aku da kena delete oleh aku sendiri tanpa berfikir panjang. tapi jangan risau, gambar default semua sudah diselamatkan sebagai (save as). sekarang tak perlu pikir dah pasal myspace yang terbiar tu. and paling penting, tiada lagi kontroversi di myspace. semua kenangan manis dan pahit di myspace semua dah aku lenyapkan hanya dengan menekan button cancel my account. argghhh!

maaf, teremo sebentar. mungkin sebab sedih sedikit. lepas ni takde dah drama di myspace. paling tak boleh lupe, pergaduhan besar-besaran diantara aku and sorang hamba Allah ni. dan banyak lagi la benda menarik tak menarik berlaku semasa aku jadi budak myspace.

myspace jugak telah mempertemukan aku dengan dunia photography. aku mula meminati photography sejak memasuki alam myspace. boleh la berterima kasi kat myspace sebab memupuk minat aku tu. haha!


ohhh, tak lupa. tom anderson. masih ingat masa aku bergosip dengan member² aku pasal tom. grandma tom ada myspace menyamar jad budak cun 16 tahun. haha! lawak sial ok lawak tak betul tu. hahaha~ xD

sedih pulak terpikir kenangan² aku semasa masih bergelar budak myspace. kini aku bukan budak myspace lagi. im not myspacer yet, im blogger now. :) goodbye myspace. im gonna mishuuu myspace, tom, page smart, gorgeous pictures and everything in myspace world. bye!! :')

Bermulanya episod seorang "deviant".


http://zirahazirah.deviantart.com/

Sejak dua menjak ni, entah kenapa aku asyik register³ jee. haishh~ and pagi tadi aku register pulak kat deviantART. semalam aku pikir masak habis; aku minat la jugak art & photography. memandangkan deviantART ni lebih kepada photography, why not aku try mendekatkan diri dengan benda² ni sume.

nah! aku da buat satu. aku da jadi seorang deviant sekarang. tinggal nak submit art and tunggu la comment² or viewer² yang tengok dan komen "art" aku tu. *yo-yo-o je ada orang tengok~ haha! :P

Di samping tu, aku berbesar hati nak jemput anda² and korang sume view deviantART aku tu. ntah apa la ada kat situ yea. haha~ takpe, tengok je TAPII ingat!, walau sehodoh sehabat sejelik mana pun gambar tu, JANGAN sesekali gatal tangan nak SAVE AS atau lebih tepat cilok/curi/ambik gambar EUU tuu ok!

aku fikir berkali-kali nak sign up acc deviantART ni. salah satu sebabnya, aku tak nak gambar aku jadi mangsa kena save as. sayang siot walaupun gambar tu buruk tapi at least ia hasil kerja aku dan pantang betul aku kalau hasil kerja aku kena buat macam hasil kerja orang lain. PANTANGG.

hurmmm.. ok la, stop sini dulu. tapi sebelum tu, SELAMAT DATANG KE DEVIANTART ZIRAHAZIRAH. ngeh² ;)

zirahazirah@formspring.me


http://www.formspring.me/zirahazirah

see title kat atas tu? yeahh, saya baru buat formspring.me pagi tadi. hehe~ tengok orang ramai buat, hati ni pon teringin jugak la nak buat. ;) lepas ni boleh la anda² melawat formspring saya and ringankan jari anda menaip soalan kat saya yeww. hihi~

sepantas kilat jugak saya terus delete shoutbox yang saya rasa tak jalan langsung. hishh! *beria je aku delete shoutbox lama, buat shoutbox baru, tapi shoutbox tak ramai yang buzz. mungkin sebab saya letak kat tempat yang tersorok kot. huhuhu~ biar la.. saya bukan kisah sangat dengan shoutbox tu. -_-

Selain tu.., ummm, perasan tak yang wajah blog saya ni sedikit berubah la. emmm, bukan layout tapi theme warna. dulu kan warna kelabu, sekarang saya tukar jadi ala-ala colourful gitu. emmm, saya tau buruk; tapi tak kisah lagi sekali oke. :)

emmm, malas la nak bagitau pasal ni. takpe lah, saya bagitau jugak. dulu saya kata tak nak tukar url, kononnya serabut la ape la. last² ari tu saya nekad jugak nak tukar. saya takut url idaman saya ni diambil orang. hohoho~ so, ecspecially kepada my follower (cehh, bajet ada follower jeh!) kalau korang sudi, refollow me back. tapi kalau tak buat pun takpe. saya tak mengharapkan pun. hehehe~

Blogger Tutorial: Favicon for your blog (versi zirah)


nampak tak contoh kat atas tu? tu la namyana favicon, bagi sesiapa yang tak tau favicon ni apa. sebenarnya kawan aku (eyema), ada tanya macam mana nak buat favicon. soo, aku buat la entri tutorial favicon ni.

First of all, tutorial favicon kali ni mungkin agak kurang faham sikit sebab ia adalah tutorial versi aku (zirahazirah). hanya menggunakan beberapa kemahiran dan fikiran, maka siap sudah favicon anda.

Saya menggunakan 2 laman web sebagai rujukan dan 2 website ni memang penting la untuk korang letak favicon kat blog korang. satu website adalah tempat untuk korang cari favicon yang comel² yang korang suka. satu lagi adalah tempat korang nak upload dan generate favicon korang tuh. laman web yang digunakan ialah favicon.cc & iconj.

Sila ikuti beberapa langkah mudah di bawah untuk meletakkan favicon di blog anda. :)

1. Pergi ke website favicon.cc dan cari la favicon yang anda suka di searchform yang tertera kat situ yea.

Contoh:


anda jugak boleh buat favicon anda sendiri using photoshop or whatever tapi pastikan saiz favicon anda 16px x 16px (saiz wajib bagi favicon).

2. Dah siap cari, dah jumpa yang berkenan di hati, kemudian klik download favicon di sebelah tepi image favicon tu. abaikan jika anda menggunakan favicon anda sendiri. terus lihat step 3.

Contoh:


3. Pergi kat laman web iconj  atau klik terus sini dan upload favicon tersebut. favicon automatik akan digenerate sekali ok.


OR



4. Copy direct link favicon tersebut dan paste di Layout > Edit HTML > selepas ]]></b:skin>


5. Klik preview dan save la kalau takde pape masalah.

Kalau ada sebarang soalan atau pertanyaan, sila lemparkan soalan di kotak komen bawah ok. terima kasih dan selamat mencuba lah. :)

Milik siapakah cincin ini ???


Hati ku tertanya-tanya ya. siapa punya cincin ni? siapa punya ni? macam mana boleh terselit kat buku aku nih? ada orang bagi ke? ada orang tercicir ke? atau salah letak ke? atau..., kau memang nak buang cincin tu so kau letak la kat buku aku? adoyaii~ pelbagai persoalan bermain dimindaku ni, gara² sebentuk cincin misteri. hohoho~


sebenarnya cerita dia macam ni. hari semalam hari jumaat kan? malam semalam masa aku tengah praktis main rubic cube, aku ambik la buku aku yang ada la tulis pasal teknik² rubis cube. pastu tiba² cincin ni terselit kat dalam buku tu. aku agak pelik la. tak pernah² apa² barang terselit dalam buku aku. dah la cincin pulak tu. PELEIKK! aku pon beritahu la anum. anum tanya sape punye cincin ni? aku cakap la; ntah mana la aku tau. anum kata, ada orang bagi kat aok kot? haha! ahh, blah la. apasal bagi aku plak. suckay je daa~

nanti la ku tanya member aku, sape ada kehilangan cincin pelik. menyusahkan aku je nak cari pemilik cincin ni. kalo nak simpan je cincin ni, seram la pulak rasanya. ntah² cincin ni ada kuasa sakti yo-yo-o kot. eee, lagipon cincin ni agak kurang menarik untuk disimpan atau dipertontonkan. opss, maaf pelik cincin ni yea. haha! tapi, aku agak la, pemilik cincin ni berkemungkinan seorang jejaka kerana cincin ni macam untuk lelaki punyee jee. emm, apa² je la. :P


ohhh, btw, sekarang di bilik aku, aircondnya sudah ditukar pak. mula² aku memang protes la time abah cakap nak beli tiga bijik aircond. bukannya apa, membazir la aku rasa. bajet kaya je. haishhh~ tapi, nak tak nak aircondnya sudah diorder, tak boleh cancel. nak cancel? nak kena pelempang dengan tokei tu? piapp! piapp! huh, lantak la kau² orang aircond. bukan duit aku yang bayau, tak peduli pon pasal kau orang. bagus la jugak engkau ada aircond, time musim panas camni. bikin sejuk sikit hati aku yang sejak kebelakangan ni asyik panass je, huh! huhu~

pSStt: aku dalam proses belajar main rubic cube nih. sape² yang tak lokek ilmu tu meh la jar aku main benda ni. haha~ :D

pSSStt: buang masa betul! aku terpaksa taip 2 kali post ni atas kesilapan teknikal. huh! ;(

MAAAF, saya ketinggalan sikit!


Mohon maaf, mohon maaf. aku tau, da lama aku tinggalkan blog ni seorang diri. jenguk² pun tak sampaikan aku rasa aku agak ketinggalan sikit dalam dunia blogging ni. orang lain semuanya da maju ke mari, aku je tercungap-cungap ikut ekor orang.

ok la, minta maaf yea. terlalu asyik mengedit blog. tak perasan langusung post baru takde. haha! tapi takpe. sempena cuti sekolah seminggu straight nie, insyaAllah blog akan bergerak dari semasa ke semasa.

aku ingat dalam cuti ni nak buat sedikit perubahan ke atas blog aku. nanti tengok la apa yang berubah apa yang tak. aku just harap blog ini akan terus hidup. ok itu saja. tak boleh membebal banyak, ibu marah. ok, daa~

Antara Manusia, Malaikat & Syaitan.

Manusia - Eh, dah subuh dah?
Malaikat - Bangunlah wahai anak Adam, tunaikan solat subuh mu.
Syaitan - Alahhhhhh, kejaplah, ngantuk ini. Awal lagi ni? zzzzzzzz..

Manusia - Nak makan, laparlah?
Malaikat - Wahai Anak Adam, mulakanlah dengan Bismillah.
Syaitan - Ahh, tak payahlaaaa. dah lapar ni!! Emmm..sedapnyaaaa?.

Manusia - Hari ni nak pakai apa ye?
Malaikat - Wahai anak Adam, pakailah pakaian yang menutup aurat.
Syaitan - Ehh, panaslah, takde style langsung, nampak kampung!!!

Manusia - Alamak, dah lewat!
Malaikat - Bersegeralah wahai manusia , nanti terlewat ke pejabat.
Syaitan - Ahhh? Awal lagi? Emmmm..aaahh? suruh si X, punchkanlah?.

Manusia - Azan sudah kedengaran.
Malaikat - Wahai anak Adam, bersegeralah menunaikan kewajipan.
Syaitan - Baru pukul berapa. Rilex lah. Awal lagi niii?.

Manusia - Eh, eh, tak boleh tengok ini, berdosa.
Malaikat - Wahai anak Adam, alihkanlah pandanganmu, sesungguhnya Allah Maha Melihat dan mengetahui !Syaitan - Perggghh, best tuuu. rugi ooo kalau tak tengok ni..

Manusia - Saudaraku sedang melakukan dosa.
Malaikat - Wahai anak Adam, cegahla ia.
Syaitan - Apa kau sibuk? Jangan jaga tepi kain orang, lantaklahh?.

Manusia - Elok kalau aku sampaikan nasihat ini kepada orang lain.
Malaikat - Wahai anak Adam, nasihat-menasihatil ah sesama kamu.
Syaitan - Sendiri pikirlah, semua dah besar, buat apa susah². pandai²lah?

Manusia - aku telah berdosa.
Malaikat - Wahai anak Adam, bertaubatlah kamu,sesungguhnya Allah Maha Pengampun.
Syaitan - Tangguhlah dulu, lain kali boleh bertaubat. lagipun muda hanya sekali. rugila. (kalau sempat la)

Manusia - Kalau pergi, mesti seronok!
Malaikat - Wahai anak Adam, kakimu ingin melangkah ke jalan yang dimurkai Allah,berpalinglah dari jalan itu.
Syaitan - Jangan bimbang, tiada sesiapa yang tahu. Jomlahhh?

Manusia - Uuhhh, letihnya arini. tak solat lagi nieee?.
Malaikat - Wahai anak Adam, taatilah Allah dan RasulNYA,kebahagiaan di dunia dan akhirat untukmu. Solat itu wajib bagimu.
Syaitan - Hey anak Adam, ikutilah aku, kebahagiaan di dunia (sahaja) dan kebahagiaan diakhirat (jangan mimpilah!) untukmu...

Sekarang anda mempunyai 3 pilihan :

1. Anda - Patut ke aku biarkan E-mail ini tetap dalam mailbox aku.
2. Malaikat - Ingatkan pada kawan yang anda kenal (Forward E-mail ini)
3. Syaitan - Tak payah!

pSSStt: copy and paste semata-mata. :P

Pengalaman dan kenangan di IKBN, Temerloh. :)


Auditorium, tempat pertandingan Suara Nisa' berlangsung.

Letih, penat dan tak bermaya. tu la perasaan yang dapat digambarkan sebab aku baru je balik dari IKBN Temerloh sempena pertandingan Suara Nisa'. aku pegi sana sebab (uhuk²), aku pergi bertanding nasyid la kononnya dengan kawan² lain. hahaha~ aku, nasyid? macam tak percaya jeee! tapi itu lah kenyataan. aku masuk nasyid atau lebih tepat pertandingan suara nisa' tu pun bukannya sebab aku ni suka nyanyi or whatsoever. tapi aku masuk ni semata-mata nak tengok rupa IKBN tu. orang cakap best, cantik sangat la kononnya. tapi, memang lawa pun. tempat dia menarik ok. haha~ :D

Bercerita pengalaman kat sana, banyak sangat benda menarik berlaku masa kami (aku dan kawan² lain; eyema, lynn, dayah, aku & nurin) di sana. first time sampai tu whoaaa terkejut sebab tempat tu besar and cantik sangat (bagi aku la).


kalau nak tau, kami la orang FIRST yang sampai! haha~ para penaja semua tak sampai lagi. kitorang dulu yang semangat sampai awal. tapi kiteorang jugak orang LAST sekali yang balik. hahaha! lawak gila siot kalao teringat balik. x)

aku ingat lagi masa kitorang mula² sampai tu, kitorang lepak² la depan auditorium tempat pertandingan tu berlangsung. tengah kitorang duduk² takde tujuan tu, aku dan eyema pegi la bela² tudung jap. tengah syiokk bela tudung tu, dayah suruh aku bukak pintu auditorium tu, tengok boleh masuk ke tak. aku pun try la bukak, tapi tiba² ada orang dari dalam bukak pintu tu. fuhh! aku ngan ayma terkejut beruk gila. yelah, rupa²nya masa kitorang tengah bela tudung tu, agaknya abang tu da lama perhatikan kitorang. cuma tinggal masa je dia nak bukak pintu tu. haduii, lawak gila. aku ngan ayma tak tahan segan kitorang menyorok kat tepi² auditorium. pastu abang tu keluar then dia cakap, "dalam tu ada cermin yek". adoiii, malu sangat. tak tahan la. haha!

tapi, ada lagi lawak. time kitorang buat persembahan. sangat² badut. opss, mintak maaf kalau agak kasar tapi itu lah kenyataan. kitorang memang tak buat persediaan yang cukup menyebabkan persembahan kitorang jadi berantakan. nama kumpulan yang kitorang pilih New Generation.

ehh, aku tak reti la pulak cakap banyak and cerita pengalaman kat sana. tapi aku sempat la jugak menangkap beberapa shoot kat ikbn. aku siap edit sekali tuu~ haha~





haaa, yang paling tak boleh blah time kitorang nak pegi masjid solat zohor. time tu kitorang sumenye macam dah down gila sebab kitorang punya persembahan teruk gila so kitorang memang confirm la tak menang. kitorang kalau boleh nak la jugak bolot RM250 yang disediakan kalau jadi juara. tapi takde rezeki pulak kott. time nak masuk masjid tu, aku terperasan satu benda pelik yang mulanya aku anggap pengait buah-buahan, tapi bila aku dongakkan kepala, perghhhh tinggi gila siott!! aku suruh eyema tengok. sekali dia pandang, tergelak besar tak tahan benda tu lawak sangat. kalao orang tengok mesti tak jangka benda yang dianggap pengait buah ciku (anggapan eyema), rupa-rupanya adalah penyapu sawang yang aku rasa paling tinggi pernah aku tengok setakat nih. hahaha!


ini lah penyapu sawang yang paling lawak pernah aku tengok setakat ni.


aku rasa penyapu sawang tinggi tu digunakan untuk membersihkan ni. haha~ :D

ok lah, tu aje lah yang aku ada pasal ikbn temerloh ni. ini pun dah sangat² bernasib baik sebab dapat la jugak aku merasa menjejakkan kaki kat sana. kalau tak, sampai bila² jangan harap aku dapat pergi sana.

yang pasti, kenangan kat ikbn banayak memberi penagalam kot. haha. memang tak boleh lupa ofcoz. harap² dapat pergi sana lagi melawat penyapu sawang tu. haha!