Blogger Tutorial: Follow link & Find blog ID.

Add follow link to your blog.

Copy (Ctrl+C) & Paste below link at wherever you want :

http://www.blogger.com/follow-blog.g?blogID=YOUR-BLOG-ID

Replace with your blog id at "YOUR-BLOG-ID".

Find your blog ID.

First login your blogspot > Layout > Page Elements.

Look at your browser's address bar, and you'll see something like this:


Copy the number after blogID=. That's your blog ID.

Now you've know your blog id and you can use it when you need it. :)

Master of Study


Master of study, new korean drama on kbs world. ahaha~ siryes wei cerita ni best. cerita pasal budak sekolah di sekolah yang K.O yang berusaha untuk masuk ke universiti (lebih kurang macam tu la sinopsisnya). :P tak nak cakap banyak la, aku sarankan kepada budak sekolah kau²orang tengok la cerita ni baik untuk pelajaran korang (ehh, yeke?). tau kenapa? sebab ini cerita pasal pelajar yang belajar bersungguh² demi mencapai impian masing². entah apa la yang aku merepek ni yea. kalau ye pon gila sangat dengan citer ni jangan la sampai mencari alasan kenapa orang patut tengok cerita ni. ahaha~ :D


Master of Study jugak dikenali sebagai God of Study atau Lord of Study yang sudah pon ditayangkan di Korea 4 Jan lalu. tapi kat Malaysia, cerita ni baru mula minggu lepas (masih fresh lagi ni siot). haha~ di penghujug cerita ni, biasanya dia akan bagi tips untuk study la gitu (bagus tak? bagus tak?). :P lagi, pelakon citer ni sume kiut-miut tau. aku paling suka chandu yang muka keanak²an gila ohh. haha~


aku cari sikit² la profile pasal pelakon citer ni, kebanyakan diorang umur sebaya aku je (lebih tepat tua setahun dari aku). ahaks~ muda lagi kan, sebab tu la muka comel² baby² belaka. hahahau~ and², zureen kata kan; peguam (Kang Suk Ho) yang muka serious tu sebenarnya seorang yang lawak dalam kehidupan sebenar (wahh~). comel la cerita ni (geram aku dibuatnya) tak sabau nak tengok cutie chandu. muahaha~ cerita pasal ost, aku tengok penyanyi² ost master of study ni semuanya gempak² contohnya; T-max, Ft Triple, F(x), Beast and banyak lagi la (semuanya zureen suka ni. haha~). kalau nak tengok dan download ost² Master of study ni, sila scroll ke bawah yek. aku dah sediakan link untuk download sekali (bukan aku sediakan, Free Korean Music Download dan 168movies yang bagi link download. aku pinjam je. hahau~) kepada yang nak tengok gambar little cutie miutie chandu dan pelakon² yang lain, sila scroll ke bawah sikit. hahaha~ :D

Sinopsis:


Seorang peguam, Kang Suk Ho ialah peguam biasa yang ingin mendidik pelajar dari sekolah kurang pintar. Beliau berjanji untuk memasukkan lima orang pelajar terpilih ke kolej yang berprestij. Oleh itu, bermulalah perjuangan lima orang pelajar tersebut dan peguam itu untuk mencapai impian mereka. :)

Cast:

Yoo Seung Ho as Hwang Baek Hyun


Go Ah Sung as Gil Pul Ip


Lee Hyun Woo as Hong Chan Doo


Park Ji Yeon as Na Hyun Jung


Lee Chan Ho as Oh Bong Goo


Kim Soo Ro as Kang Suk Ho
Bae Doo Na as Han Soo Jung
Oh Yoon Ah as Jang Ma Ri

Other cast:
Byun Hee Bong as Cha Ki Bong
Lee Byung Joon (이병준) as Anthony Yang
Im Ji Eun as Lee Eun Yoo
Go Ju Yun as Lee Ye Ji
Shim Hyung Tak as Jang Young Shik
Park Chil Yong as Ha Sang Kil
Lee Dal Hyung as Park _ Nam
Im Sung Min as Bae Young Sook
Kim Young Ok as Lee Boon Yi
Bang Eun Hee as Han Ae Shim
Kim Ha Kyoon as Oh Dal Shik
Park Chul Ho as Hong Choong Shik
Koo Hye Ryung (구혜령) as Hwang Geum Joo
Kang Yi Seul as Kim Jung Hee
Park Hwi Soon (박휘순) as Sa Do Chul
Hong Il Kwon

Ost:


Ost 1

01 – T-Max – 한번쯤은
02 – 4Minute – Dreams Come True
03 – Jiyeon (T-ara) – 또르르
04 – Ernest – Because I`m Weary
05 – Sunmin – Dreamer
06 – Island City – 별이 빛나는 날
07 – 우리라는 이름의 추억 (서정테마) (Harmonica 하림)
08 – Sunset Of Trumpet (inst.)
09 – The Final Mission (inst.)

Download full album Ost 1

Ost 2

01. 날개를 펴고 - 루나
02. 모르시죠 - FT트리플(FT.triple)
03. Friends - 시크릿(Secret)
04. 그래도 좋은 사람 - 김신아
05. 달려 - 어니스트(Ernest)
06. Ready Go - 비스트(Beast)
07. Fly - 스위밍 피쉬(Swimmin` Fish)

Full Album

Megaupload [OST 01]
Megaupload [OST 02]

Sources: Sinopsis, Cast & Pictures, Ost Part 1 & 2, Ost Part 1. Thanks a lot. :D

Tak jadi laa


pagi, tengahari dan petang sikit tadi aku edit² sikit blog aku sebab aku ingat nak letak ads nuffnang atas header, pastu letak border yang boleh letak background image. tapi, macam tak jadi la. lagipon, ads bahagian header tu boleh menyebabkan (apa yea nak panggil? macam dia keluar banyak² la gitu.) kalau kita tutup tab. *erkk, faham ke ek? emm, apa² je la. tak faham pom takpe. :P

lepastu, aku ada juga unfollow blog orang yang aku rasa macam tak perlu la. mintak maaf yea siapa yang aku terunfollow tu. aku kalau boleh just nak follow blog yang aku betul² view and baca blog dia. dan², aku tak kisah pun kalau orang follow atau unfollow blog aku (yeaa, aku sedar la blog aku ni). walaupun, hati kecil aku jealous jugak tengok blog orang yang ramai follower. yelaa, blog diorang best kan dan menarik, siapa yang tak nak follow. emm, ok la, itu aje la. malas la tulis panjang², aku nak sambung edit blog aku balik. salam~

Malas berganda-ganda!

mahu je aku namakan minggu ni minggu malas berganda-ganda. kau tau kenapa? 2 minggu kebelakangan ni aku malas gila. kerja bersepah-sepah tak siap, aku buat donno je. hadoii, parah²! aku perlu mulakan balik semula. tapi, siryes dan jujur la aku betul² not in hardworking mood right now. kemalasan aku melampau-lampau. mungkin ini efek daripada demam, batuk, selesema aku. minggu ni memang aku kurang sihat la. adik² aku pun sama la. tapi, sekarang sudah beransur pulih la. tak perlu cakap pasal tu la. :)

eh, semalam gong xi fa cai and valentine's day kan. semalam memang best la. kerja aku sepanjang hari semalam (ahad), online dan tengok tv je. aku online berjam-jam siapkan blog untuk hanum. tak sempat nak sentuh apa² kat blog aku. post entri yang lepas² pon curi² je. haisss~ hari sabtu hari tu plak, aku design blog untuk eyema. dia suruh aku buat banner untuk blog dia. alang² tu aku renovate la sekali sikit² blog dia jadi hitam oren gitu (her fav colour). ohh ye, aku da tolak 2 request untuk mengdesign blog orang. sorry ea ikha and zaza. bukan aku nak pilih² orang design blog. tapi, siryes aku takde mase pk itu semua. aku dalam keadaan tak terurus ni. untuk anum dan eyema plak, aku buat untuk mengosongkan fikiran aku yang serabut ni. siap diorang punya aku chou la. takde da design² blog lepas ni. sorry again yea. jangan ambik hati. :)



setelah di ubah², maka inilah hasilnya. padahal aku just buat banner and tukar warna sikit² je. haha~

hari semalam (ahad) rancangan tv memang tiptop la. pagi dalam pukul 10 gitu aku tengok cj7 then malam tu, saat yang da lama aku tunggu, cerita Kungfu Dunk kat 8tv. siot, best gila 2 cerita ni weih. aku tau la cerita ni da lama tapi aku baru berpeluang tengok nak buat macamana kan. haha~ :D yang pasti, dickey mamang cute dan jay chou auuww comel gila dia, muka nerd gitu. haha. xD lawak sangat citer² ni tau. tak bosan hari aku semalam. :)


malam semalam jugak, aku msg dgn mira (mira, i mishuu so much tau). aku tanya dia pasal icarly and david henrie (rindu sangat nak bercerita dgn kau pasal benda² ni sume). haaa, lupa plak, semalam aku tengok jugak icarly eps yang ada david archuleta tu. thats y malam tu aku msg dgn mira. alang² tu kan. haha. lagipon memang da lama aku nak msg dgn dia nak tanya pasal gosip selena gomez date dgn david henrie. kata mira, hubungan diorang just macam abang dan adik je (kecewa tau, kalau boleh nak diorang couple. haha~). emm, takpe la. nak buat macamana. tapi kalo betul diorang date aku memang support 88% sebab diorang sweet gila berdua tau. pastu kan, mira ada cakap mana lagi sweet, Zavid (zirah+david) ke Davira (mira+david). haha. ofcoz la zavid tapi nama tu macam pelik je. haha~ papepon mira, i mishuu u a lot. kalao la aku jumpa kao, konpem mulut aku tak berhenti-henti bercakap, berborak dan sebagainya sebab i've a lot of story to share with you. ahaha~


pSSStt: pecah kepala aku design blog anum. aku kekeringan idea doe. huu~

pSSStt: harap sgt david henrie with selena. haha <3

Blogger Tutorial: Disable Right Click


I hate copycat! I hate plagiat!
we must stop them from keep copying or plagiat our works. yeahh~
disable right click is one of many way to protect our entry from the blog.

soo, what are you waiting for?
disable right click now on your blog.


First login your blogspot > Layout > Page Elements > Add a Gadget > HTML/JavaScript .

Copy (Ctrl+c) and paste this code:



Psss: you can change the message by changing text NO RIGHT CLICK!

OR you can use below code. there is no alert message will show.


AND one more. this code cannot highlight the text.


Ok guys, we're done. Protect ours and all the best ya. :D

Webcam for the first time. wee~ :)


ok, patutnya entri ini ditulis, di post dan dipublish pada hari semalam (jumaat). tapi, disebabkan terlalu banyak² masalah teknikal, terpaksa ditangguh pagi ni. huu~

12 Feb 2010, 10PM, tarikh keramat kerana pada hari tersebut buat pertama kalinya (dengan nada happy+excited), aku, lala, ayma & umie webcam bersama-sama. haha. *nampak jakun ke? aku cakap tidak sebab ini kali pertama aku berwebcam ni tau. seronok sangat dan menghiburkan. dapat tengok muka diorang secara online dan dengar suara diorang sekaligus. tapi, agak terkilan sikit coz tak dapat cakap ramai², aku pun tak tahu la masalahnya apa. well, orang first time webcam. haha.

tak sangka berguna jugak headphone yang aku beli tahun lepas (2009). akhirnya terselah fungsinya dan nasib baik benda ni aku tak jual lagi. hahaha~


dalam pada tu, time tengah syiok² membuat persediaan nak webcam ni, tiba² terpecah pulak cermin kesayangan bilik aku ni. heishh~ menyusahkan betul! malam² buta kena menyapu bersihkan kaca² cermin ni.


ok, tak kisah la semua tu kan. point aku sekarang ni, aku gembira bertubi-tubi. ini pengalaman first aku berwebcam. korang (umie, ayma, lala), aku enjoy sangat hari tu ok. nanti kalo berkesempatan kita buat lagi conference ramai² yeah. :D


time ni eyema tak masuk lagi. baru nak online. :)


ok, kami da start webcam. aku cover tangkap gambar. haha.



peace! senyum semua. nak tangkap gambar ni. haha~


haha. apa la yang kelakar sangat tu yea. haha~


aku start buat aksi bodo. pinjam mask transformer iyad jap. haha!



aduii, pening dol dengan webcam ni. tak dapat cakap ramai² serentak. muka tension doe masing². haha~

ok, cukup sampai sini dulu. gambar² atas tu sume aku kira da ok da. yang penting, enjoy beb! :D

Petua Menjaga Kesihatan Mata

Dicopy direct from http://produkmata.com/


1. Setiap kali mandi atau berwudhu(bagi muslim), pastikan jangan pejamkan mata semasa air melalui mata anda, sebaliknya kelip-kelipkan mata anda beberapa kali, biar air mandian itu mencuci mata anda. Memang mata kita akan terasa pedih sikit. Walaupun tiada kajian saintifik mengenai petua ni, tapi setelah mengamalkannya beberapa lama, alhamdulillah setakat ni mata saya belum rabun lagi biarpun berjam-jam di depan komputer.

2. Untuk menyegarkan mata yang letih atau rasa gatal-gatal akibat sakit mata, ambil beberapa helai daun sirih muda, basuh bersih-bersih. Ramas-ramaskan sampai lumat dan didihkan seketika. Tapis airnya dgn kain bersih ke dlm mangkuk dan biar hingga suam-suam kuku. Lepas tu rendamkan atau jiruskan terus pun boleh, pada mata anda sambil kelip-kelipkan mata berulang kali. Insya Allah mujarab,tapi yang ni leceh sikit sebab sekarang ni susah nak cari daun sirih.

3. Amalkan senaman utk mata anda. Bukan badan je perlukan senaman, mata pun perlu bersenam juga, caranya:-


a. Pergi ke luar rumah, lihat satu objek berdekatan anda, kemudian beransur-ansur lihat pula objek yg lebih jauh, dan jauh, jauh lagi, sejauh-jauhnya la. Lepas tu balik semula beransur-ansur lihat objek yang berdekatan anda. Ulang proses ini beberapa kali sampai anda naik bosan atau naik menyampah,jangan sampai naik angin dah la ye. Dlm proses tadi sekiranya anda ternampak satu objek menarik (misalnya ada awek cun melintas) bolehlah fokuskan sekejap pada objek tu (kira senaman mata gak tu), tapi jangan tengok lama-lama ye, berdosa. he³~ dan mata anda juga berisiko untuk terkena lontaran objek-objek berbahaya.


b. Gerakkan mata anda ke kanan semaksimum mungkin,berhenti sekejap, kemudian ke kiri, berhenti sekejap, seterusnya ke atas, bawah dan tengah (sampai mata naik juling), beransur-ansur lajukan proses ini.


c. Setelah 1-2 jam di depan komputer, berhenti sekejap, lihatlah objek-objek berwarna hijau di luar rumah anda, seperti pokok-pokok dsb, sesungguhnya warna hijau itu menenangkan & merehatkan mata anda.


4. Amalkan makan makanan yang kaya dgn vitamin A & C seperti susu, sayur(terutama carrot & brokoli) dan buah2an (terutama aprikot & anggur) dan sebagainya.


5. Elakkan melihat benda-benda yang tak sepatutnya dilihat terutamanya di internet ni macam-macam bahan yang boleh merosakkan mata & minda anda. hehe~ faham-faham sendirilah ye.

Sabhi Saddi - Nadiku (OST Tari Tirana)


Ohh dear~ akhirnya aku jumpa juga lagu nadiku nyanyian sabhi saddi, ost tari tirana ni. dulu² masa cerita tari tirana ni tengah hangat, kalau tak silap aku akhir tahun lepas (2009), memang puas gila la aku selongkar satu google semata-mata nak cari lagu ni. tapi tak de pon. aku tak tau apa masalahnya. then, aku stop cari lagu ni (aku cari lagu ni coz nak download). pastu², episod tari tirana baru² ni membuatkan aku teringin balik cari lagu nan syahdu ni. hue³~ :P aku pun hafal la sikit² lirik dia then terus search kat internet. tengok² kali ni dapat pulak. *sial betul. da basi dah lagu ni. hua3~ x) tapi, takpe lah. nak buat macamana takde rezeki kot ari dulu² tu.

bytheway, aku selitkan sekali lirik, official mv serta link download lagu nieh. siapa² yang berminat lagu² sentimental dan syahdu ni (aku ler tu.), boleh la mengdownload. ahaks~ :D

Sabhi Saddi - Nadiku


SUARA KISAH KITA
YANG SEHALUS SAHUTAN DI MATA
SEGALA NORMA YANG MELENA KU
PADA AROMA SYURGA KITA

NAN SYAHDU CINTA MENUNGGU
SAYUNYA KERNA AIR MATAMU

NADIKU BAGAIKAN BERLAGU
NANTIMU HENTIKAN APA BERLAKU PADAMU
YANG KU TEMU
HADIRMU SAMBUTLAH DAMBA DAKAPANKU

SURIA KASIH KITA
YANG BERBISIK GERIMIS SERINYA
SEINDAH FRASA YANG DAMAIKANKU
WALAU SEZARAH AIR MATA

BIARKU KUCUP WAJAHMU
LEBURKAN SAJA IA PADAKU

Click here to download Sabhi Saddi - Nadiku (OST Tari Tirana)

Blogger Tutorial : How to make Auto Hide Widget Shoutbox

Sample only. :)

Mungkin ada ramai yang bertanya dan teringin nak buat auto hide widget shoutbox yang ada kat sidebar blog tu kan. ok², aku pun sebenarnya tercari-cari jugak tutorial untuk membuat auto hide widget berkenaan. sehinggalah aku terjumpa tutorial berkenaan di blog kriep2. jutaan terima kasih untuk blog tersebut dan sekarang aku pula ingin sharing dengan kawan² semua cara bagaimana untuk membuat auto hide widget shoutbox. :)

okeh, tak sabar² dah ni nak mula. haha.

1. Macam biasa anda login blogger anda dan click Layout > Page Elements > Add a Gadget > HTML/JavaScript .
2. Kemudian paste code di bawah ok. :)

Auto hide shoutbox - right side

<style type="text/css">
#gb{
position:fixed;
top:50px;
z-index:+1000; }
* html #gb{position:relative;}

.gbtab{
height:100px;
width:30px;
float:left;
cursor:pointer;
background:url('http://2.bp.blogspot.com/_yQJt2cKxkbE/TEB7JEoD3gI/AAAAAAAAApY/L8HVpVCBgmY/s1600/green-right.png') no-repeat; }

.gbcontent{
float:left;
border:2px solid #A5BD51;
background: #F5F5F5 url('http://url-image-here.com') no-repeat;
padding:10px; }
</style>

<script type="text/javascript">
function showHideGB(){
var gb = document.getElementById("gb");
var w = gb.offsetWidth;
gb.opened ? moveGB(0, 30-w) : moveGB(20-w, 0);
gb.opened = !gb.opened; }
function moveGB(x0, xf){
var gb = document.getElementById("gb");
var dx = Math.abs(x0-xf) > 10 ? 5 : 1;
var dir = xf>x0 ? 1 : -1;
var x = x0 + dx * dir;
gb.style.right = x.toString() + "px";
if(x0!=xf){setTimeout("moveGB("+x+", "+xf+")", 10);} }
</script>

<div id="gb">
<div class="gbtab" onclick="showHideGB()"> </div>
<div class="gbcontent">

PUT YOUR SHOUTBOX CODE
OR ANYTHING YOU WANT TO PUT HERE


<div style="text-align:left"><a href="javascript:showHideGB()">[close]</a></div>

</div> </div>
<script type="text/javascript">
var gb = document.getElementById("gb");
gb.style.right = (30-gb.offsetWidth).toString() + "px";
</script></div>

Auto hide shoutbox - left side (NOT work in IE, only work with MF & GC)

<style type="text/css">
#gb{
position:fixed;
top:50px;
z-index: 1000;}

* html #gb{position:relative;}
.gbtab{
height:100px;
width:30px;
float:right;
cursor:pointer;
background:url('http://3.bp.blogspot.com/_yQJt2cKxkbE/TEB7QMrELGI/AAAAAAAAAqQ/HonEF_Hr0o0/s1600/green-left.png') no-repeat;}

.gbcontent{
float:right;
border:2px solid #A5BD51;
background: #F5F5F5 url('http://url-image-here.com') no-repeat;
padding:10px;}
</style>

<script type="text/javascript">
function showHideGB(){
var gb = document.getElementById("gb");
var w = gb.offsetWidth;
gb.opened ? moveGB(0, 30-w) : moveGB(20-w, 0);
gb.opened = !gb.opened;}
function moveGB(x0, xf){
var gb = document.getElementById("gb");
var dx = Math.abs(x0-xf) > 10 ? 5 : 1;
var dir = xf>x0 ? 1 : -1;
var x = x0 dx * dir;
gb.style.left = x.toString() "px";
if(x0!=xf){setTimeout("moveGB(" x ", " xf ")", 10);}}
</script>
<div id="gb">
<div class="gbtab" onclick="showHideGB()"> </div>
<div class="gbcontent">

PUT YOUR SHOUTBOX CODE
OR ANYTHING YOU WANT TO PUT HERE


<div style="text-align:left"><a href="javascript:showHideGB()">[close]</a></div>

</div></div>
<script type="text/javascript">
var gb = document.getElementById("gb");
gb.style.left = (30-gb.offsetWidth).toString() "px";
</script>

*Tukar kan tulisan berwarna biru dengan url image anda sendiri yang bersesuaian dengan widget.

Senang je kan. copy & paste je. budak darjah 1.5 boleh buat. so, kawan², ape tunggu lagi.. jom la sama² mencuba tutorial ini. beri kelainan sedikit pada blog kita. :D

Update: Anda boleh juga menukar tab colour shoutbox anda. untuk menukar/menggunakan tab shoutbox di bawah; sila click tab berkenaan dan ambil/copy url di address bar di atas kemudian paste di tempat yang telah ditetapkan di bahagian gtab. :)

Coloured Shoutbox Tab - for Right Side


Coloured Shoutbox Tab - for Left Side


pSS: tutorial ini direquest oleh Lala dan sepenuhnya kredit kepada kriep2.