Start using Nuffnang. hehe. ;)


Hari semalam terdetik hati aku nak pegi site Nuffnang tu nak register kat sana. Mula² buat tu ak tersangat la blurr, tak faham satu habuk dehh. tapi, ak try refer kat banyak blog orang yang ada nuffnang. baru la aku faham sikit², itu pon sikit. :P

Hari ni aku bukak balik nuffnang tu tengok aku da jadi exclusive member (cepatnyee). ingat kan dalam 4 hari. huhuhu~ tapi takpe, aku da start da letak ads nuffnang tu kat blog aku. nampak agak serabut, tapi takpe lah. blog orang lain pom macam tu gaks.

so, kat sini, sesape yang ade nuffnang tu, rajin² la click nuffnang tu (khabarnya bleh earn $$, tapi tak tau la kan.). mari kita saling tolong-menolong mengclick nuffnang masing². hehe. ;)

Updating blog until 28Dec09. :)

Hari ni start balik update² blog. bukan update post new entri tapi update customize blog. hari tu tukar background blog (harap² bg kali ni kekal. hehe. :P), then tukar navigation, lastly tambah new section iaitu Contact Me. Contact Me ni bertujuan untuk orang send message or apa² aje la. Chatbox telah diremovekan digantikan dengan Contact Me. Pas ni kalo ada pape contact me through new section Contact Me yahh. :D ohh, tak lupa jugak, note atas pon telah diperbaharui dan misc bawah telah dikemaskini jadi lebih kemas lagi. hehe.


ini background baru. kalau diamati betul², bg tu nama aku, zirah sebenarnya. hehe.


chatbox shoutmix dalam kenangan. hehe. annyong chatbox. :P


ohh, ini new section Contact Me aku. guna ini untuk berhubung dengan aku ok. :D

wahhh! hahaha. :D

mintak maaf, entri kali ni bertujuan saja² je. tak lebih dari itu dan takde niat lain ok. hehe. ;D hari ni aku kembali untuk mengupdate new entri. aku ni da la jenis malas nak perah otak menaip dan memikir entri apa untuk dipostkan. dah tu, nak mengpublishkan pom malas! huhu.


.:.:.:.:.:.:.:.:.:.:.:.:.:.:.:.:.:.:.:.:.:.:.:.:.:.:.:.:.

ohh yee, bercerita pasal entri kali ni;
aku baru balik dari kenduri rumah sepupu-papat aku kat kajang. 2 hari aku disana dan aku bermalam di sebuah resort ape tah namanya. *tak ingat la pulaks. hari esoknya (masa balik), abah and ibu ajak pegi lowyat, kononnya nak tengok gadget² kat sana sambil tengok² telefon yang aku beria mintak aritu. sampai kat sana, *sesak gila douh!. kebetulan aritu ramai orang, aku pulak baru balik dari kenduri, pakai pulak baju kurung (macam tak sesuai je kan?). jadi mood nak jalan² tu hilang. aku layan je kat sana.

kat sana, tetiba pulak terjumpa henset yang aku idam²kan tu. soo, apa lagi sambar (beli) laaa. haha. :D masa beli tu aku yo-yo-o je dengar tak dengar orang tu potpet. bila balik rumah nak explore itu henset, mula la, blurrr je. sampai² kad memory pon orang tu tak bagi. *padan muka! daa, kena keluar duit lagi pegi beli memory card yang mahal nak mampuss tu. huh! whatever la. janji aku dapat henset tu. wahaha. xD

Semuanya tentang PMR 2009.

Salam & Hello.

(Post ini disediakan pada 24.12.2009 tapi diperam dulu (save in draft) sehingga ditulis kembali pada 22.11.2010 dan dipublish terus.)

Ini semuanya tentang PMR 2009. Bagaimana aku menghadapi PMR, apa persediaan aku, apa bahan atau kerja yang aku dapat untuk membantu aku menjawab soalan PMR dan akhir sekali dapat My Result yang sungguh H-E-B-A-T. Sesuai dengan hasil usaha aku selama ini yang tidak ambil peduli tentang PMR dan bersikap sambil lewa walaupun dah tahu PMR is around the corner. Sila jangan contohi sikap aku. Well, anyway PMR 2009 memang suck-ay dan tahun 2009 bukan tahun yang baik. Aku berharap tahun selepas 2009 akan menjadi lebih baik dari tahun sebelumnya.

PMR 2009

rak buku. *tempat letak semua buku² ting.3 2009.

buku² rujukan PMR. *sangat² jarang digunakan. :P

timbunan kertas kerja yang diberikan oleh cikgu. *dibuat sambil lewa!

Fail kertas yang dibawa ke Tuition Domino. *domino dalam kenangan.

kertas model PMR. *langsung tak berjasa bagiku.

kertas soalan peperiksaan pertengahan tahun ting.3 2009.

kertas soalan Percubaan/Trial PMR 2009.

kertas soalan PMR 2009.

Angka Giliran PMR

Slip Periksa

Slip keputusan PMR.

PMR 2009 kini tinggal kenangan dan pengajaran yang berguna yang boleh aku ambil iktibar untuk kegunaan masa hadapan. Aku mungkin tewas dalam PMR tapi aku tidak akan tewas lagi untuk jihad seterusya insya-Allah. Heypp, nak tau result PMR aku? Ask me directly atau solve this, √9.

Sekian.

Nobody: Wonder Girls vs Wonder Gay

Pernah tak tgk mv nobody wonder girls versi lelaki? Try la tgk, lawak siot. Tapi tetap best dan mantap sebab dance step diorang memang masuk dan menjadi persis wonder girls (dengan lenggok nya yang ummpphh. hahaha xD). Lawak³. Tgk la vid kat bawah dari youtube, salah satu drpd vid nobody wonder gay. mungkin vid ni da lama da but still fresh la yang pasti. :P


Nobody versi guy.


MV asal nobody wonder girls.

Nak tengok lagi? pegi la youtube search nobody wonder gay atau yang sewaktu dengannya. ahahak. xD

Treasure Hunter : Filem terbaru lakonan Jay Chou.


Filem: Treasure Hunter (Ci Ling)
Pengarah: Kevin Chu
Pelakon: Jay Chou, Lin Chiling, Chen Daoming, Eric Tsang, Mao Pu, River Chen
Sinopsis: Di gurun pasir barat laut, di mana begitu banyak dinasti di bina dan runtuh, wujud khabar angin mengatakan timbunan harta karun turut tertanam di situ. Sekumpulan pengawal misteri mengawasi peta ke lokasi berkenaan sehinggalah sebuah pertelagahan tercetus. Kumpulan jenayah antarabangsa, The Company, memburu penjaga penjaga peta berkenaan. Sebelum mereka berjaya mendapatkannya, penjaga itu memberikan peta terbabit kepada seorang lelaki muda, Ciao Fei (Jay Chou). Ciao Fei dipaksa menyerahkan peta itu untuk menyelamatkan nyawa anak perempuan mentornya, Lan Ting (Lin Chiling). Kini, bersama-sama ahli arkeologi terkenal, Hua Ding Bang dan Lan Ting, Ciao Fei memulakan pengembaraan berbahaya bagi mendapatkan semula peta terbabit, seterusnya melindungi harta karun berkenaan.


Treasure Hunter Trailer



Sedutan Treasure Hunter



Credit to Akhbar Berita Harian 19 Dec 2009, moviexclusive and Youtube. Thank you. :)

aku mahu se7en, bukan vista.

Hari ni lagi sekali ibu ngan abah pegi format laptop. uhh, katanya mahu masuk window vista sebab vista boleh baca banyak ape tah. tapi kan, aku tak mahu vista! pokoknya, walau apa² pun, aku tetap tak mahu vista. mungkin sebab aku dah terpengaruh cakap² orang supaya bencikan vista sebab vista ni sengal lah, ape la, dan benda² buruk pasal vista lagi la. ho³. *maaf vista. :P Yang aku mahu sebenarnya win7, yang sedang hangat dipasaan sekarang. tapi nak wat camana, ram atau yang sewaktu dengannya tak cukup besar untuk menampung se7en, terpaksa la ambik vista saja. Black kata kalau still nak tukar se7en, boleh dapat sebijik laptop agaknya. huh. nasib², terpaksa la aku berlapar se7en. tapi takpe, memandangkan komp/win7 bukan keperluan aku buat masa sekarang, aku boleh terima apa² saja yang terjadi. mungkin nanti aku dah abis belajar, da ada segala²nya sendiri, aku boleh dapat lebih dari se7en. *mungkin.


Anyway, sekarang layan saja lah vista. lepas ni tutup komputer. hehe. ;)

Reactive facebook.

Salam & Hello.

Actually memang dah lama aku buat facebook since aku terjebak dalam dunia internet cuma masa tu tak reti sangat guna fb. Lagipun time tu aku sibuk dengan myspace dan friendster aku. Yang 2 (ms & fs) tu lagi best bagi aku masa tu. Tapi, since sekarang fb tiba² popular aku start using fb balik setelah lama deactivekannya sekian lama dulu. Masa nak deacive tu sebebanrnya aku nak delete terus tapi takde function delete just deactive je. Lantak la, layan je, deactive je. Sekarang bila nak guna balik fb terus reactive balik dengan login je emel dan password yang sama. Walaupun tau fb ni milik yahudi tapi entahlah kenapa aku still degil nak jugak berfacebook. Hmmm, tapi insya-Allah suatu hari nanti pasti aku akan delete facebook permanently!

Kat bawah ni ada beberapa fact/teori tentang fb. Terpulang kepada kita masih nak menggunakan lagi ke tak perkhidmatan social networking yang satu ni. *Aku ambil ni dari sebuah blog.

Tahukah anda sedikit sebanyak tentang Facebook?


  • Tahukah anda!!!Facebook telah berjaya mengaut keuntungan sebanyak USD300 juta pada tahun 2008? Ini tidak menghairankan kerana ia disokong oleh 140 juta pengguna aktif di seluruh dunia dan sejumlah 8.5 juta foto dimuat turun setiap hari.
  • Tahukah anda!!! bahawa pengasas Facebook , iaitu Mark Zuckerberg dilahirkan dalam sebuah keluarga (Yahudi-Amerika) dan dibesarkan di Dobbs Ferry, Westchester County, New York?
  • Tahukah anda!!! bahawa Mark Zuckerberg semasa menuntut di Universiti Harvard telah (menggodam laman) sesawang universiti untuk mendapatkan profail peribadi para pelajar tanpa kebenaran mereka? Maka, adakah jaminan terhadap profail peribadi para pelanggan Facebook tatkala kini beliau adalah merupakan CEO-nya?
  • Tahukah anda!!! bahawa (Majalah Time) telah mengiktiraf Zuckerberg dalam ranking ke 52 daripada 101 tokoh sebagai antara 'tokoh paling berpengaruh dunia 2008′, iaitu sebaris dengan nama besar Barrack Obama dan Dalai Lama? Tahukah anda bahawa majalah (Forbes Top400) telah menyenaraikan Mark Zuckerberg sebagai individu ke-321 terkaya Amerika daripada 400 individu lain pada 2008? Namun apa yang lebih penting, Zuckerberg merupakan individu termuda pernah disenaraikan Forbes, ketika usianya baru mencecah 24 tahun dengan kekayaan peribadi sebanyak USD1.5 billion.
  • Tahukah anda!!! bahawa Mark Zuckerberg, CEO Facebook adalah merupakan seorang ahli aktif kepada sebuah pertubuhan persaudaraan Yahudi Amerika Utara, (Alpha Epsilon Pi Fraternity (AEPi) ?
Baca lagi mengenai facebook disini, disini dan disini (click it).

Semuanya sudah terang lagi bersuluh, tepuk dada tanya iman, lu pikir la sendiri. Fikir guna hati, bukan perasaan. Yang penting niat kita menggunakan fb ni, gunakan untuk kebaikan bukan untuk menambah kemungkaran. Moga-moga kita semua sedar untuk berhenti menggunakan fb ni. Agaknya bila aku nak delete fb permanently?

last free editing request!


well, aku masih terima editing request walaupun aku da bgtau "editing request?! RM3 and above.". nak buat camane, da dia mintak bersungguh-sungguh (aku tak sanggup la luka kan hati org yg baru aku knl. hee~). kali ni afief namanya yang mintak aku edit page dia. but, aku takde la edit sangat sebab dia da beritau camne dia nak buat page. kiranya, aku tukang buat je la, bukan tukang design kali ni. hee~

Tasbih Cinta.

Tasbih Cinta

Well, hari ni di tv3, slot sinetron Tasbih Cinta telah ditayangkan. Tabik spring toing² utk cerita ni sebab cerita ni memang mantap dan best. Dibintangi oleh Laudya Chintya Bella, Andrew Andika & Bayu Kusuma Negara. Cerita ni mengisahkan Bell, anak kepada peniaga yang kaya raya telah mengalami kemalangan tetapi terselamat. Dia kemudiannya dijumpai oleh penjual sate dan menjadi anak angkat kepada penjual sate itu. Semasa meningkat dewasa, bella bertungkus-lumus mencari duit untuk pembiayaan rawatan adiknya yang sakit tenat. Bella bertemu dengan Rafi secara tidak sengaja dan Rafi mempergunakan Bella untuk mengenakan abangnya Jojo, yang dianggap selalu menyusahkan hidupnya.



Komen aku tentang Tasbih Cinta.
Well, cerita ni masih baru ditayangkan kat Malaysia, so tak tau la jalan cerita dia macamana kan. tapi tengok trailer pon da tau cerita ni best. Btw, watak² dalam cerita ni kan mengingatkan aku kepada satu drama taiwan popular, Why why Love. Watak seorang gadis miskin, adik-beradik yang kaya dan hensem. abangnya seorang yang mementingkan displin diri dan serius dalam kerja manakala adiknya seorang yang suka main² dan langsung tak berminat dengan bisnes bapak diorang. Lebih kurang je kan tapi² setiap cerita ada kelainan tersendiri sebab tu ada peminat yang tersendiri. ;)

Trailer Tasbih Cinta





Menyesal - Ressa Herlambang (OST Tasbih Cinta)



Semula ku tak yakin.
Kau lakukan ini padaku.
Meski di hati merasa.
Kau berubah saat kau mengenal dia.

Reff:

Bila cinta tak lagi untukku.
Bila hati tak lagi padaku.
Mengapa harus dia yang merebut dirimu.

Bila aku tak baik untukmu.
Dan bila dia bahagia dirimu.
Aku kan pergi meski hati tak akan rela.

* :

Terkadang ku menyesal.
Mengapa ku kenalkan dia padamu.

Repeat Reff » 2x
Repeat *


Click here to download Ressa Herlambang - Menyesal mp3

Full Credit to MD Entertainment, Mediafire, Youtube and all. thankyou :)

Jauh by Caramel and Tinggal Kenangan by Saleem

Sudah lama ku meminati lagu yang sungguh merdu dan syahdu ni. lagu ni memang best coz lagu ni macam soft je. mula² dengar lagu ni dekat myspace, aku masukkan lagu ni kat dalam myspace seseorang. then tiba² lagu ni jadi femes pulak. baik versi caramel atau saleem dua² pon sedap. versi caramel agak slow sikit, while versi saleem macam rock jeh. haha. tapi, 2² pon sedap (best lah).


Jauh - Caramel



Pernah ada,
rasa cinta,
antara kita,
kini tinggal kenangan.

Ingin ku lupakan,
semua tentang diri mu,
namun bayang mu,
selalu ada dalam setiap,
langkah ku.

Jauh kau pergi meninggalkan diri ku,
disini aku, merindukan diri mu.
Kini ku coba mencari pengganti mu,
namun tak lagi,
kan seperti diri mu oh kekasih.

Pernah ada,
rasa cinta,
antara kita,
kini tinggal kenangan.

Ingin ku lupakan,
semua tentang diri mu,
namun bayang mu,
selalu ada dalam setiap,
langkah ku.

Jauh kau pergi meninggalkan diri ku,
disini aku, merindukan diri mu.
Kini ku coba mencari pengganti mu.
namun tak lagi,
kan seperti diri mu.

Jauh kau pergi meninggalkan diri ku,
disini aku, merindukan diri mu.
Kini ku coba mencari pengganti mu,
namun tak lagi,
kan seperti diri mu oh kekasih.

Tinggal Kenangan - Saleem



Pernah Ada Rasa Cinta Antara Kita
Kini Tinggal Kenangan
Ingin ku Lupakan Semua Tentang Dirimu
Namun Tak Lagi Kan Seperti Dirimu
Oh Bintangku

Jauh Kau Pergi Meninggalkan Diriku
Di Sini aku Merindukan Dirimu oohhh
Kini ku Coba Mencari Penggantimu
Namun Tak Lagi Kan Seperti Dirimu
Oh Kekasih

Pernah Ada Rasa Cinta Antara Kita
Kini Tinggal Kenangan
Ingin ku Lupakan Semua Tentang Dirimu
Namun Tak Lagi Kan Seperti Dirimu
Oh Bintangku

Jauh Kau Pergi Meninggalkan Diriku
Di Sini aku Merindukan Dirimu oohhh
Kini ku Coba Mencari Penggantimu
Namun Tak Lagi Kan Seperti Dirimu
Oh Kekasih

Pernah Ada Rasa Cinta Antara Kita
Kini Tinggal Kenangan...

Ciccio, i fell in love with you lah!


OMG! He's smile! So cute la. hehe~

tahu tak?! sekarang aku sudah jatuh hati sama seorang artis remaja lelaki dari indonesia yang diberi nama ciccio atau nama sebenarnya Massimiliano Manassero. dia cute sangat tau, (sukeeee!) heee~ aku da kenal dia lama dah sejak tv3 asyik tayang cerita indon kan kat tv. ciccio ni banyak la jugak berlakon dlm cerita² dongeng. tp time berlakon tu dia masih kecil lagi, (kanak-kanak la tu.). aku memang da lama minat dia sebab dia ni cute sangat (geram tau.) hehe. time aku tgk cerita lakonan dia kalau tak silap aku tajuk cerita tu "si eneng dan si entong", dia kecil lagi masa berlakon cerita ni. umur dia dalam linkungan 7-9 tahun gitu. pastu, aku cari la info pasal dia dalam internet, ingat nak tau nama sebenar dia siapa, tp tak jumpa pon. yang jumpa nya orang lain. haishhh~ then, aku stop la cari pasal dia. tapi tak sangka ohhh, dia tiba² berlakon dalam cerita sekar, (my fav tu) hehe. aku shock gila sebab tengok dia da besar. ingatkan dia still kecik tp da besau rupenye. hehe. aku tengok warna kulit dia waktu besar cerah sikit berbanding time dia kecik2 dulu, kulit dia sawo matang. makin besar, makin hensem yehh. hehe.




Ciccio waktu kecil. cute kan?!



ciccio sewaktu membintangi sinetron namaku mentari.



aksi ciccio dalam sekar.

tapi kan aku teringin nak tau lebih pasal dia. dalam internet ni tak banyak pasal dia. pic² dia ni pon aku amek kat youtube, cuma pic waktu kecil tu je ada la sikit². ohhh, ciccio, ko sudah bikin hatiku cair tau?! hehe~

loveyemazureen.



hei, malam semalam aku sudah siapkan satu pic untuk di edit. actually, pic ni da lama da member aku, ayma suruh edit tp mintak maap la aku lupa sikit. hehe. aku memang nak gila edit pic ni sebab aku da ada idea nak edit camana. hasilnya boleh tengok sendiri la kat atas ni. hehe. biasa je but jadi la camane yang aku impikan. hehe. hope tuan punya pic (ayma or zureen) suka ini. :D

1st Award from Naya. Thankyou so much. :D

My First Award - Naya


Thank you naya for giving me this award. actually this is my first award. i really² appreaciate it ok. thankyou so much. thankyou. :D

Apa masalah photoshop installer ni sebenarnya??

pelik sungguh sih dgn setup² ps ni. bukan apa, rasanya semua da lengkap tapi macam ada yang kurang sampai boleh jadi seperti di bawah ini. apa masalahnya sebenarnya ek? hemmm....


Photoshop cs3


Photoshop cs4

yang peliknya kedua2 setup jadi camni time dia nak start install. masa aku install photoshop cs (aku beli cd dari orang loh.) takde masalah pon. hemmm.. pelik² bin ajaib bin hairan. heeeh~

editing request, siap sepenuhnya!

Cuti² ni banyak jugak aku terima editing request walaupun aku masih mentah dalam bidang ni. tp disebabkan untuk memenuhi keinginan mereka (tak nak la kecik kan hati kawan. hehe~) dan memenuhi masa terluang aku, aku terima sajalah. hehehehe~ dibawah adalah antara hasil² kerja ku dan orang yang merequest nya juga ada sekali. hee~


Hidayah a.k.a Hana.

Hana mintak aku snap pic dia and aku sarankan dia edit pic dia. then aku tolong la dia edit pic dia.


browney pinky whitey - aku suka pic ni coz nampak soft kan but slack sikit lah coz ada part² yang comot. aku tak wat kemas² la (ape la aku nih.).


Klik³ - tiga pic digabungkan sekali. aku crystallize kan background tu sebab background dia hodoh la. hehe~


twins - dua pic ni emmm, aku sekali kan then buat nampak cam kembar gitu. tak pasti la jadi ke tak. ohh, colorful background tu look funny kan? haha~

Eyema

Pic² ayma ni memang dia bagi khas untuk aku edit. dia nak edit banyak² dalam satu gambar, then, gambar gerak, dan yang lain terserah kat aku.


Ayma banyak - pic ni perfect sangat coz pic dia masuk dan hasilnya menjadi (bagi aku la.).


EYEma - tak reti edit pic ni so aku buat sesimple yang mungkin dan aku masukkan gambar mata sempena nama EYEma dia tu. hee~


Cinta eyema - haha, tau² la kan pic ni tentang apa. "love is blind", mesej yang ingin disampaikan menerusi pic ini. ;)

Farhie

Farhie mintak aku buat lagi sekali page dia. kali ni aku buat memang betul² punya. tak ambik layout dari mana² pon. plus aku edit sikit² pic dia untuk dipamerkan di page dia. hehehe~





Page Myspace Farhie - hitam dan berwarna-warni temanya.



Farhie is me - pic kat page farhie.


Nama Farhie - nama farhie untuk diletakkan di sebelah kanan page dia.


Navigation Home - gabungan antara nama farhie dan navigation pictures.


Navigation Pictures - diletakkan disebelah nama farhie.

Bro Farhie

Farhie pon mintak aku edit kan page untuk adik dia. aku tak tau adik dia nak page dia mcm mana, so aku edit ikut suka aku aje la. tapi nasib baik, design aku diterima (tak banyak complain loh.). huhuhu~



Page Myspace Bro Farhie - tema page ni Checker kot, sebab warna dia hitam putih then banyak kotak².


pic ni memang da sedia ada kat about me dia so aku tak alihkan la pic ni. hee~

Bella

Bella pon mintak saya edit dia punya page. actually dia suruh aku wat banner atas page dia guna pic dia, tp disebabkan hati aku ni baik (cehh, perasan!), aku tukar sekali background dia kasi mantap sikit. haha.



Page Myspace Bella - Papan Coklat.



Banner Page myspace bella - wow! coklat sihh! hehe.



Background page myspace bella - background dia aku buat kaler coklat sudah. siap!

Anas

Anas pon tak terkecuali mintak aku edit page dia. hehe. dia suruh je aku buat camane pon janji aku rase smart. page anas ni senang tau na edit tak banyak kerenah so senang sikit kerja gue. hehe~



Page Myspace anas - hitam putih, cantik la pulak warna hitam dan putih ek. hee


Pic at page anas - pic ni sedia ada kat about me dia than aku edit sikit², aku letak gambar anas kat pic ni (pandai² je aku ni.). haha!


Background page myspace anas - actually, background ni warna lain but aku change kaler dia nak kasi sama warna dgn tema warna page anas. hehe~

ok, cukup sampai disini editing request aku. lepas ni aku rasa malas la nak terima request lagi. capek deh asyik duk mengadap photoshop dan myspace. hahaha. x)~

Cermin mata.

Hari ni mau cerita tentang spek mata ku. hehe~ baru² ni aku tukar spek mata baru sebab spek mata aku sebelum ni patah kena pijak dgn aku masa baru bangun tido. ganas jgk aku ni. hehh~ :P jadi ini la peluang aku untuk tukar spek baru mamandangkan aku memang nak tukar spek sebab spek biru (spek lama) tu aku tak suka dahh, da kecik, tak muat. huhuhu~ dapat la gak aku tukar spek. spek baru aku ni, aku pilih bingkai penuh 100% hitam sebab aku berpendapat style camni trend spek mata zaman sekarang. *yoyo-o je aku nie. tapi tak kisah la tu sume, yang penting spek mata aku selamat dibeli dan dipakai untuk kegunaan harian. :)


spek biru lamaku. *gonna miss you.


spek hitam baruku. *gonna love you.